ДПС иска оставката на Валери Симеонов, заради скандални изказвания…

Валери Симеонов

ДПС поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, задето искал да ограничава етническата раждамеост. Джейхан Ибрямов от движението му напомни изказване от предаване преди време, в което се обявявал да се слагат спирали за предпазване от бременност при ромите.

Симеонов отрече и заяви от трибуната на НС, че никога не бил искал да ограничава раждаемостта, а се е обявявал единствено срещу безотговорното раждане. „Това е изопачаване, моето изказване беше във връзка свободата на избор на жената и недопускане използването й като обект на сексуален нагон без право на избор“, заяви вицепремиерът, който оглави и етническия съвет към Министерския съвет. Той описа още съдбата на родените в гетата деца като „в романи на Чарлз Дикенс“, „лишени от родителски ласки, храна, дрехи, обувки, имунизация, здравеопазване“, контрира лидерът на НФСБ.

Симеонов се отметна още от скандалните си изказвания, като за ромките, които имали „нагон на улични кучки“, както му напомни депутатът от ДПС, както и че децата им ядели с прасетата. Патриотът опонира, че думите му били извадени от контекста. После в кулоарите се възмути, че Съветът по етническите и демографските въпроси се е събирал само два пъти на заседание, а той щял да промени това. По думите му трябвало да има правила и представителност на членуващите организации в съвета. Нямало как този орган да работи ефективно, защото в него членували над 60 организации, което блокирало дейността, предадоха от стандарт нюз.

По-рано в отговор на Антон Кутев, който се възмущаваше от кадровата политика на кабинета, и премиерът Бойко Борисов заяви, че вицепремиерът е обещал да накара този съвет да заработи, понеже е заседавал само два пъти.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.