Столичани пропищяха! Най-високите сметки за парно дойдоха през…..месец март! Каква е причината?

Парно Пари

Най-скъпото парно за целия отоплителен сезон се оказва през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани.

Получена сметка показва, че за тази година клиент на „Топлофикация София“ дължи 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

„Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската“, обясни пред Нова тв Боян Паунов от „Топлофикация“.

Той поясни, че сметката за април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

Мая Манолова, омбудсман на България, обясни, че има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи.

„Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите“, обясни Манолова.

„Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки“, каза Манолова.

„Това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец августо“, допълни тя.

Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за „Топлофикация София“, обясни, че върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва.

Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно, обещават от дружеството.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории