Ще има повече медицински изделия на по-ниски цени с настъпващите промени, уверява НЗОК

нзок

По повод предупреждения на болнични директори и лекари, че Здравната каса (НЗОК) вече няма да реимбурсира 100% разходите за импланти и пациентите ще трябва да доплащат, от НЗОК увериха, че с промените гарантират достъп до повече медицински изделия на по-ниски цени, предаде БНР.

От тук нататък е важно дали фирмите – вносители ще предложат цени на нивото на определените от НЗОК. За 2018 година са договорени 828 нови медицински изделия в болничната помощ на по-ниски цени спрямо предходни години, съобщават от НЗОК.

След обстоен анализ се установява, че за миналата година за десет вида стендове – коронарни и периферни, прилагани в болниците, лечебните заведения са отчели фактури с по-ниски цени от определените в списъка за медицински изделия на Здравната каса, като разликите са в диапазон от 51 лева до 900 лева, съобразявайки се с най-ниската стойност от отчетените фактури за 2017 година и стойността на медицинските изделия, заплащани от фондовете в държави от ЕС, както и с определените в Закона за бюджета на НЗОК средства  в размер на 98 милиона лева.

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил списъка със стойности, до които Здравната каса заплаща за медицински изделия от 1-ви април тази година.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.