Бриго Аспарухов с ексклузивен коментар: Готви ли се трета световна война и какво се случва с Русия?

Бриго Аспарухов

„Вместо да видим фактите в очите, се разделихме на русофили и русофоби.

 

В крайна сметка имаме две жертви – Скрипал и дъщеря му. После двамата станаха обект на разчистване на политически интереси. Западните страни взеха, че повярваха без доказателства на Великобритания. Не се знае кой го е извършил, не знае кой го е поръчал, но Русия е виновна“, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов. Той описа ситуация „Скрипал“ така: „Аз знам, че ти си го извършил. Наказвам те. А след това ще търся доказателства.“

„Я си представете, че излезе съвсем простичка история. Какво ще направят европейските страни, които изгониха европейските дипломати. Шпионажът е вечен и ще бъде такъв, той е най-силното оръжие в сигурността на една страна“, поясни ген. Аспарухов.

Австрия спокойно отказала да гони руски дипломати, защото нямала комплекси като нас, според ген. Аспарухов. „На нас българите ни омръзна да се кълнем в евроатлантическата си принадлежност и сме русофоби“, поясни той.

Оставяме си канал за диалог с Русия, така ген. Аспарухов коментира решението ни да не гоним руски дипломати. „Коя страна може да си позволи да прекъсне диалога с Русия? Коя държава не води диалог с нея? Русия винаги е настроена позитивно към Европа. Руснаците изиграха правилен ход за тях си с Крим“, категоричен е Бриго Аспарухов.

Трета световна война нямало да има. „Едва ли някой луд ще  я започне. Ако избухне трета световна война, всички ние няма да разберат. Това ще бъде една унищожителна война“, поясни Аспарухов.

Бриго Аспорухов говори и за това кой се опита да го отрови преди 26 г.  „Все още търсят кой го извърши. Истината беше факт. Случи е в президентството, след работно време. Беше ми сервирано кафе, което не го изпих, една глътка. Това ме спаси. Почувствах се зле. Установиха отровата, включително и в една френска клиника. Оровата блокира черния дроб и бъбреците, предизвиква хепатит и от него се умира. И не може да се разбере даже, че си бил отровен“, спомни си ген. Аспарухов.

Срещата на върха във Варна била добро начало. Според Аспарухов обаче, в Турция сенарушавали драстично демократичните права и свободи, а Доналд Туск бил леко изпотен, че трябвало да го каже на Ердоган.