Любимец на Сектор „Б“: Не виждам прогрес в играта на Левски

Левски Берое (26)
Левски Берое (23)

Бившият футболист на Левски Димитър Телкийски коментира пред „Тема спорт“ случващото се в синия клуб. Той сподели мнението си за изминалото вечно дерби и заяви, че тимът трябва да изгради облик, с който да може да гони отново титлата. Бившият полузащитник бе част от приказката, която написа отборът, воден от Станимир Стоилов преди повече от десет години, и добре знае как се печелят титли и купи.

Г-н Телкийски, в края на седмицата стартират плейофите. Какви са очакванията ви за представянето на Левски в тях?
– Какви да са очакванията – титла едва ли вече ще се гони, като се има предвид точковото изоставане от първите два отбора в класирането. Доста време Левски е далеч от първото място и сега не виждам нещо по-различно от това, което се случва през последните години.

Сините стартират срещу Берое. Заралии на два пъти спираха Левски през този сезон и в двата им мача преди това завършиха при нулеви равенства…
– Хубавото е, че в плейофите ще се получат оспорвани и интересни мачове. В горната шестица са много изравнени силите, като изключим битката за първото място. Надявам се да се получат интригуващи двубои и да станем свидетели на по-добър футбол. Дано се избегнат неприятните неща от последните няколко кръга, когато се разиграха битки между Лудогорец и ЦСКА извън футболния терен. Но определено ще бъде трудно на Левски срещу Берое, защото старозагорци притежават качествен състав.

Левски загуби вечното дерби от ЦСКА. Какъв е вашият коментар за изминалия двубой между сини и червени?
– С оглед на наводнения терен на стадион „Васил Левски“ не можем да си направим някакви подробни изводи за състоянието на двата отбора. Залагаше се на повече борба в центъра на терена. Не можахме да видим много футбол заради тежкия терен. Той отсъстваше.

Късметът ли покри ЦСКА, или армейците бяха по-добрият отбор в мача?
– Не, за късмет или по-добър отбор няма какво да коментираме. Беше ясно, че попадение може да падне единствено след статично положение. Просто теренът и времето предразполагаха за такъв сценарий. Фернандо Каранга бе на правилното място и реализира. Мога да кажа само, че в този мач имаше много борба.

Прави ли ви впечатление някой от привлечените нови футболисти в Левски от началото на полусезона?
– Какво да ви кажа? В последно време толкова много футболисти се привличат в Левски, че тъкмо им запомниш имената, и те си тръгват, а на тяхно място се привличат нови. Нужно е поне една или година и половина да остане футболист в отбора, за да може да добием по-добри впечатления за него. От един или два мача няма как да си правим генерални изводи. Има и такива, които правят добри впечатления от толкова двубои, но ние толкова сме занижили критериите си, че от няколко добри отигравания едва ли не вече го определяме като страхотен футболист.

Може би Паулиньо се адаптира най-добре. Бразилецът играе на вашата позиция. Какви са наблюденията ви върху представянето му?
– Да, изигра силни мачове, но аз съм на мнение, че трябва да направи поредица от такива срещи, за да кажем, че става за Левски и е качествен футболист. Макар че играчите, които сега дойдоха на „Герена“, притежават добри визитки, като погледнем на хартия, но те трябва да се докажат в Левски. А не от един или два мача да ги определяме като някакви звезди.

Габриел Обертан вече от няколко месеца е в Левски. Успява ли да разкрива качествата си или все още е във формата си от първия полусезон, когато разочарова с представянето си?
– Отборът е толкова далече от първите места, че едва ли някой от футболистите показва максимума от възможностите си. Трябва първо да заиграят като отбор, а след това като единици.

Забелязвате ли вече промяна в играта на Левски под ръководството на Делио Роси, след като през есента бе критикуван, че практикува прекалено дефанзивен стил?
– Не виждам някакъв прогрес в играта на отбора от началото на пролетния полусезон. Но това е, нищо по-различно от последните години. Радваме се, че тимът допуска малко попадения, но в същото време трудно създава ситуации за реализирането на голове. От последните години се е запазило това нещо.
Освен още две издания на вечното дерби предстоят и също толкова полуфинални сблъсъци в турнира за Купата на България.

Има ли сили Левски да спечели трофея?
– Силно се надявам, че тази разлика в класирането в Първа лига може да освободи психически футболистите на Левски и да заиграят по-спокойно, да разгърнат своя потенциал и да зарадват многобройните фенове на отбора. А те наистина обичат отбора. Към това трябва да се стремят футболистите.

От началото на годината постоянно се обсъждат изтичащите договори на ключови футболисти в тима. Божидар Митрев преподписа своя контракт, но Роман Прохазка и Васил Панайотов все още не са. Трябва ли да се направи всичко необходимо те да бъдат задържани в Левски?
– Не знам каква е точно ситуацията с тях. Далеч съм от кухнята на отбора. Не съм сигурен дали и Роман Прохазка иска да остане в клуба. Нямам представа какво е положението и ние само можем да гадаем в момента. Ръководството знае най-добре и те ще преценят как ще процедират.

Отново ще се мисли за предстоящия нов сезон. Трябва ли да бъде гласувано доверие на старши треньора Делио Роси и да бъде обигран съставът?
– Далеч съм от това да критикувам Делио Роси или някой друг в клуба. Въпросът е, че Левски, ако иска да е първи и да спечели титлата, трябва доста неща да се променят. Както бе преди години и сините винаги се бореха за всички трофеи. Първо отборът трябва да има облик, който да отстоява всеки мач и да показва стила, който искат най-вече феновете. Това трябва да има, за да гони целите си.