Горещо! Мая Манолова с важни новини: Ще се отървем ли от вечните дългове?

мая манолова

Днес ще представим проект на закон за частния фалит. Очакванията на българските граждани за приемането на такъв закон са огромни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

„Над 81% от българските граждани искат да бъде приет закон за частния фалит, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е огромен процент, който е адекватен на процента българи, които имат трудности с погасяването на бързи кредити, кредити към банки, дори с плащането на битови сметки. Числата са стряскащи – всеки трети българин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 милиона, от които над 12% са необслужвани. Ако това се приравни към потребителските кредити, става въпрос за 800 млн. лв., които имат проблем с обслужването или са отчетени от банките като лоши кредити. Общо кредитите, които имат проблем с обслужването са над 4 млрд. лв.“, заяви Манолова.

„Днес ще представим концепция, която изработвахме заедно с експерти, магистрати и представители на академичната дейност. Първото условие е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и принципът на добросъвестността. Опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат сериозно препятствие за влизането в тази процедура“, обясни омбудсманът. „Проблемът не засяга само длъжниците и техните семейства, това е огромен проблем за българската икономика, за държавата, за обществото, за фиска, защото неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия сектор, където те не допринасят за хазната, за държавата“, посочи Мая Манолова.

„Другите важни теми, с които се занимава институцията, са колекторските фирми, които безчинстват на гърба на българските граждани, както и дейността на фирмите за бързи кредити“, каза още националният омбудсман.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории