Плюване и викане и накрая поредна футболна драма в Парламента с 4 гласа разлика

7 Dni Sofia01.06.2017
главчев

Народното събрание включи като първа точка в дневния си ред искането за оставка на председателя на НС Димитър Главчев. Предложението бе внесено от ПГ на „БСП за България.

Първоначално председателят на Народното събрание Димитър Главчев предложи това да бъде точка трета от дневния ред, но социалистът Филип Попов отпредложи това да бъде първа точка. Димитър Главчев му отговори, че това малко се разминава с мотивите на предложението, тъй като трябва парламентът да работи.

„За“ предложението на Филип Попов гласуваха 217 народни представители, „против“ бяха двама и „въздържал се“ отново 2. Така предложението бе прието и дебатите започнаха.

Първа думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изложи мотивите за искането на оставката. Тя посочи, че Главчев системно не изпълнява задълженията си и превишава правата си. Вместо да осигурява равенството на всички народни представители, Главчев е наложил двойни стандарти.

От БСП се мотивираха, че не е допустимо Народното събрание да се превръща в поле на налагане на груба цензура, а председателят да позволява конструктивният дебат и ефективната работа да бъдат заменяни с непрекъснати и безсмислени скандали.

Друг мотив е, че Главчев разрешава непрекъсната употреба на езика на омразата. Нинова обяви още, че парламентът работи по 20 минути и не приема никакви закони. Тя разкри, че от БСП са подготвили писма до всички лидери на ЕНП, като в тях ще питат дали европейската партия толерира фашистките поздрави и крайния език на омраза. Такова писмо ще бъде изпратено и на Ангела Меркел, разкри соцлидерът.

Депутатите не чакаха много и започнаха с нападките. В остри спорове влязоха Славчо Велков от БСП, а от другата страна бяха Антон Тодоров и Спас Гърневски. От парламентарната трибуна се чуха редица обиди от рода на: Този човек е готвач и рано или късно ще ви сготви, сменяте партиите като носни кърпички.

Велков дори прочете и стих: Седнете в парламентарния салон и на „Хайка“ напишете втори том, а към Гърневски се обърна със: Спасе, оля се. Тодоров и Гърневски не му останаха длъжни и отново обявиха, че БСП се опитват да саботират работата на парламента, че са безродници, че са наследници на комунистите и че Велков е специалист водопроводчик.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов призова дебатите да бъдат прекратени и да се гласува директно оставката на Главчев. Днес е 1 юни и в кулоарите има толкова прекрасни деца, а ние се излагаме пред тях, каза той.

От своя страна ДПС обявиха, че ще подкрепят искането за оставка, а Обединените патриоти заявиха, че опозицията отправя безсмислени обвинения и празни фрази.

Уважавам всички български избиратели и никога не съм ги делил на наши или ваши. Няма да коментирам мотивите, защото те не отговарят на истината и си противоречат, каза Димитър Главчев. Съжалявам, че трябва да занимаваме цялата публика и медиите с правилника на НС, но явно се налага. БСП трябва да отговарят дали са искренни със своите избиратели. Усещам, че има неудобство у някои депутати от БСП, които са подписали искането за оставката ми. Четете под какво се подписвате, призова той. Иначе, всички трябва да работим за българското председателство. Това е рядък шанс българският парламент да диктува европейската политика. Театърът и политиката си приличат. Важно е какъв ще останеш като човек и какъв ще те запомнят, завърши Главчев.

След неговото изказване депутатите преминаха към гласуване на оставката. Това направиха 232 народни представители, като 114 бяха „за“, а 118 „против“.

От БСП поискаха веднага процедура на прегласуване, като резултатите бяха същите и предложението не беше прието.

Източник: Новини.бг

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.