Експерт разкри схемата за поскъпване на бензина: Големите играчи купуват само от рафинерията в Бургас…

бензиноколонка горива

Поскъпването на цената на бензина с около 15 стотинки се дължи на покачването на цената на нефта на световните пазари. За съжаление у нас конкуренцията е на ниско ниво, въпреки че имаме стотици бензиностанция. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

„Голяма част от големите играчи купуват само от рафинерията в Бургас. Според позицията на дадена фирма на стълбицата на дистрибуцията, то тя може да си позволи препродажба на нефт на цена, която прецени“, допълни още той.

„Пазарната логика е малките бензиностанции да пускат по-ниски цени на бензина. Има бензиностанции, които се изкушават да продават на по-ниска цена. Но по този начин се създава психоза у хората, че когато някой продава по-евтино, значи, че качеството е ниско. Това е несериозно“, каза Начев.

„Разликата между цената на едро и дребно при продажбата на нефт е 30%“, разкри енергийният експерт. „Би трябвало винетките да се продават на цена спрямо бензина, който сме купили. Вие например сте изминал 10 хиляди километра, а аз 5 хиляди, но плащаме една и съща сума за винетки“, завърши Васко Начев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.