Димитър Главчев с ексклузивен коментар: Пак бих изгонил Нинова! Не знам как ще я караме с БСП…

Главчев Честване на обединението на источна Румелия с княжество България (12)

Разбира се, пак щях да изгоня Корнелия Нинова. Щях да изгоня всеки един народен представител, който не спазва правилника за реда в народното събрание. Ролята на председателя е тази – да съблюдава правилника“. Това каза пред Би Ти Ви Димитър Главчев, който подаде оставка като шеф на парламента. Причината беше решението му да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента, след което лявата опозиция отказа да участва в пленарните заседания.

„Какъв пример дават народните представители, които коват законите, ако не спазват правилника“, попита още той. По думите му, всичко, което той е направил, в тази поредица от събития, би го направил по същия начин.

Главчев е категоричен, че не се чувства похарчен от ГЕРБ и никога не е „натискан” от премиера Бойко Борисов за оставката. „Ние говорихме с премиера като председател на партия. Държа точно да се отрази. Още в самото събиране на председателския съвет Борисов каза, че е дошъл като лидер на партия. Той се обърна към лидера на БСП – госпожа Нинова, и каза дали може да се излезе от ситуацията по някакъв друг начин, а не председателят на НС да подава оставка. Нинова категорично заяви „не“. Надявам се тя да го потвърди. Макар, че Нинова има различни действия, когато е пред камера, и когато не е пред камера“, каза Главчев.

„Нито за момент не съм се чувствал жертва. Оставката е личен акт. Всеки човек сам решава как трябва да постъпва. Оставката е дълбоко личен акт. Не се чувствам похарчен от ГЕРБ“, продължи той.

Главчев разказа, че се е отказал да напуска парламента, каквато беше първата му реакция след скандала, защото му се обадили много избиратели.. „Не може да ни предадеш“, настоявали хората.

Главчев отхвърли тезата, че е превърнал парламента в мокър печат на министър Горанов. Така той коментира и решението на БСП да бъде даден на Конституционния съд във връзка с приемането на бюджета. „Няма проблем БСП да дадат бюджета на конституционен съд“, увери той . „Не знам как ще я караме с БСП и те как ще я карат с нас. Въпросът е държавата да върви напред. Никой не може да оспори това, което се случва. В следващия бюджет има 2 милиарда повече за разходи. Правим така, че държавата да върви напред“, убеден е Главчев. По думите му, БСП искат предсрочни избори, защото не им харесват резултатите, но гражданите постоянно му казват, че не искат избори, а искат да бъдат оставени да поработят да им се оправи живота. Що се отнася до евентуална коалиция с БСП, бившият шеф на парламента каза, че приема сентенцията „в политиката никога не казвай никога“, но към момента това е невъзможно. Затова на конгреса на ГЕРБ миналата седмица това е записано в декларация.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.