От последните минути! КНСБ свика национален протест, искат по-високи заплати. Протестиращите идват с автобуси…

протест

КНСБ свика днес национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права. Той е под надслов „Работеща България иска по-високи заплати“.

Протестът започна в 11:30 ч. и се очаква шествието да премине от катедралата „Св. Александър Невски“ до Министерския съвет, където в този момент Тристранният съвет ще обсъжда бюджета за догодина.

Там синдикатите ще изложат исканията си за повече средства за системи като социалното подпомагане, Агенцията за борба с градушките и домовете за възрастни.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков каза пред bTV, че основанията за протеста са достатъчно много, но обобщени с две думи са доходи и права. Смятаме, че е необходимо да има съвсем нова политика на доходите, която да осигури равнища на заплащане, които да стимулират хората да останат в страната. Една от мерките е по 100 лв. към заплатата на всеки служител – и в частния, и в държавния сектор. Сред другите искания са стартова заплата от 700 лв. за току-що завършили млади специалисти и да не отпада добавката „клас прослужено време“, каза Нанков.

Очаква се на протеста да се съберат около 8000 души от цялата страната.

В 7 ч. от Стара Загора тръгнаха автобуси с 200 работници, още толкова потеглиха от Раднево. В националния протест се включват и 100 души от Казанлък и над 100 души от Благоевград. Около 300 работници и служители от сферата на здравеопазването, здравното осигуряване и държавните учреждения пък отпътуваха с шест автобуса от Пловдив.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.