Депутатите решиха: Магистратите ще получават до 6 заплати допълнително!

Магистратите от специализираните прокуратури и специализираните съдилища ще получават до 6 заплати като допълнително възнаграждение. Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за съдебната власт на второ четене, предаде 24 часа.

Вчера от Висшия съдебен съвет се обявиха против въвеждането на бонусите. Освен него против се обявиха от редица организаци, както и Съветът за съдебна реформа начело с министъра на правосъдието Цецка Цачева. Основният аргумент е, че с тези бонуси съдиите в специализираните институции ще бъдат привилегировани и се превръщат в извънредни, както и че стават съдебна власт, вътре в съдебната власт. Въпреки това, предложението бе прието на Правна комисия, а днес и от депутатите в парламента.

Допълнителното възнаграждение магистратите ще получават заради извънредното им натоварване. Решението дали и колко ще получават ще се определя от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, след като се направи индивидуална оценка на дейността на магистрата.

По време на обсъждането председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че максималният размер на допълнителното възнаграждение ще бъде в размер до 6 заплати.

коментар

  • Мариела

    27.10.2017 at 12:50

    По често да го правят,защото това е основната им дейност,за да е и ефективна,според мен,трябва да има синдикални звена и във всяко дружество и предприятие независимо дали е частно или държавно.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.