ГЕРБ-СДС с позиция: Общината сама тласка София към криза с боклука

payimage-617031

Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС. Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано. Предупредихме, че свободните пространства се запълват с по-бързи темпове, алармират общинските съветници и добавят:

„Произведеното РДФ-гориво през първите три месеца на 2024 г. е с 2000 тона по-малко на база сравнение със същия период на 2023 г. Над 5 хиляди тона повече отпадъци са депонирани от новото ръководство за първото тримесечие на 2024 г. – в сравнение със същия период за 2023 г. Още по-скандалното е, че са сепарирани два пъти по-малко рециклируеми материали за първите три месеца на 2024 г. Вместо тези количества да бъдат отделени и продадени, а постъпленията да влязат в бюджета на общината – материалът за рециклиране се заравя в депото.“

„Липсва информация за цялото количество на отпадъците, което е постъпило в завода. Тези данни не са предоставени от новото ръководство, независимо, че ги чакаме  повече от 1 месец. Ще изискаме ново заседание на Комисията, на което да разберем още детайли за работата на завода“, заяви Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ-СДС в СОС.

„Представените от директора на завода оздравителен план и План за действие, без разписани ясни срокове, показатели и отговорни лица и най-вече без да е утвърден и подписан от кмета на Столична община, е меко казано безотговорно“, каза Анна Стойкова и подчерта, че с констатации и критики не се управлява.

Тя изрази съмнение, относно начина, по който са изчислени свободните обеми на депо „Садината“, още повече, че няма официален документ, който да потвърждава описаните данни за това.

„Разказ по картинка – така изглеждат обясненията на новото ръководство на завода за преработка на отпадъци. От първата си публична изява досега директорът на завода говори повече с политически послания, отколкото като експерт. Повечето предоставени на комисията документи не са подписани. Има разминавания в датите. Напомняме, че тази инсталация беше създадена за производство на РДФ, а не само за сепариране. Саботирането на третия етап може да е причина за дългосрочното решаване на темата с боклука на София. Оставаме с впечатлението, че общината сама тласка София към криза с боклука“. Това сподели по време на заседанието на комисията председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Хекимян.

ГЕРБ-СДС напомнят, че при проверката им в завода са констатирали запълване на бункерите за постъпващите отпадъци на 70% и 90%. Само 8 души са сепарирали ръчно рециклируемите материали. Това означава по-бързо запълване на депото, нещо в което са се уверили съветниците от ГЕРБ-СДС и от думите на директора Савов, който каза, че се заравя „чист РДФ“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории