Бъдещият премиер взе мандата и обеща на Радев: Г-н президент, няма да се срамувате от мен

7 Dni Sofia30.03.2024
1

Президентът Румен Радев възложи на служебния-министър председател да състави кабинет в рамките на седем дни, независимо, че такава рамка не е разписана. Димитър Главчев заяви, че ще състави кабинет равно отдалечен от всички политически сили, а именно от експерти.

„Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично“, заяви президентът Румен Радев.

„За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин. -председател., а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза“, добави Радев.

Президентът подчерта, че Главчев единствен е приел да се нагърби с високата мисия.

„До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии, подчерта Радев. Очаквам от вас кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България“, добави Радев.

„Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата, алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня“, заяви Димитър Главчев.

Той заяви, че ще представи състав на правителство равноотдалечено от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти.

„Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, подчерта Главчев. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно“, категоричен е Главчев.