„Предложението на Денков е малоумно! Нещо ленабориславово има – амбициозно и глупаво“

7 Dni Sofia24.03.2024
Парламент - Николай Денков - брифинг

От профила във Фейсбук на топ-журналиста Явор Дачков

В обръщението си по БНТ Денков приличаше на герой на Уди Алън – „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате.“ Уплашен и дълбоко разочарован, че няма повече да пътува. Невротичното му изявление започна без обръщение към зрителите, гражданите на България, хората, които гледат. Няма „Добър вечер!“, няма „Здравейте!“ И той като Габриел не забелязва, че има и други покрай него….

Иначе предложението му е малоумно. Преди седмица ГЕРБ върнаха в президентството изпълнен мандат и списък на почти всички министри от сегашния кабинет. Точно както иска Денков сега. ПП-ДБ обаче накараха своите министри да се оттеглят (което те направиха с огромно неудоволствие) и сами бламираха онова, което Денков иска сега.

Впрочем заради него започна цялото скърцане в сглобката. Нека припомним, че ГЕРБ и ДПС бяха готови на ротация без никакви искания.

ПП започна проблемите като поиска външно министерство за Денков (защото искал да пътува, както каза Кирил Петков), а после Христо Иванов написа един меморандум, с който на практика цялата власт (и съдебната), отиваше в ръцете на Прокопиев, Кирил и Асен. И това с 60 депутати. Все едно да дадеш на луд картечница.

През цялото време около ротацията ПП-ДБ се държаха като невротична жена, която не знае какво иска (пак по Уди Алън). Нещо ленабориславово има у всички тях – амбициозно, пробивно и глупаво.

Безогледно преследващо амбицията си без грам компетентност и зрялост. Катастрофа са тези хора. Като си помисля, че след юни пак ще се върти същата плоча с тях – преговори, мандати и прочие – ми се разваля хубавото настроение от днешния ден, но поне ще си починем малко от тази патология. Сега е добре служебното правителство, което ще е доминирано от ГЕРБ, ДПС и Радев да извади престъпленията на Кирил и Асен, за да се помогне на информирания избор през юни:)