ПП-ДеБъ, вие сте идиоти! Ето го указът на президента! Вътре няма нито едно име на министър от вашите

7 Dni Sofia19.03.2024
1

Страшна каша сготвиха „Продължаваме промяната – Демократична България“ на емоционалната си и драматична пресконференция вечерта след връщането на мандата.

Наред с тежките думи за Мария Габриел, навеждането, мафията и други подобни квалификации, ПП-ДБ направиха и две твърдения, нямащи никаква правна обосновка.

В опита си да убедят публиката, че Асен Василев за първи път в живота си чува, че може да остане финансов министър, а Атанас Славов е възмутен, че го карат отново да е начело на правосъдното министерство, те казаха, че Мария Габриел в изпълнения мандат е написала имената на хора, които не искат. В указа на Радев обаче присъства само едно име – и то не е нито Кирил Вътев, нито Зарица Динкова. Спомената поименно е единствено кандидат-премиерът Габриел.

Пред Tribune.bg, конституционалисти определиха като неграмотност и твърдението, че Румен Радев има правото да оттегли указа. Той, разбира се, няма как да направи това, защото мандатът е изпълнен.

Според правните корифеи на ПП/ДБ Габриел е зачеркнала опцията преговорите да продължат. Това обаче не е точно така, защото би могло да има още преговори, а решение 20 на КС от 1992 г. постановява, че съставът на МС може да бъде променян до гласуването му в парламента.

Ако проблемът на ПП/ДБ наистина беше в проектосъстава за кабинета, той може да бъде коригиран.

Освен това мандатоносителят може тепърва да вкара каквито си иска имена и каквито си иска министерства. Това не е конкурсна процедура, за да подадеш декларация, че се отказваш от нея, както смятат, че могат да направят юристите от „промяната“.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова е категорична, че президнтът вече издал Указ, то Народното събрание трябва да насрочи обсъждане и гласуване на предложения кандидат за министър-председател. Тя допълва, че е възможно да има промяна в предложените кандидати за министри. „ГЕРБ желаят да покажат, че имат възможност и воля да представят правителство и да се опитат да управляват през следващите девет месеца“, допълва доц. Киселова.

Според Конституцията представените пред президента структура и състав на Министерски съвет не подлежат на контрол от него. Така на практика няма никакво нарушение на Конституцията до този момент, както спомена правосъдния министър. „Промени в проектосъстава на МС на Габриел могат да бъдат направени“, допълва Петьо Цеков.

Той подчертава, че самото представяне е достатъчно, за да се констатира, че мандатът е приключил успешно, и е основание да се предложи на Народното събрание да избере този кандидат.

Не е изключено обаче във времето от отправянето на предложението до Народното събрание до провеждането на избора да се наложат промени в представения на президента състав на правителството. Независимо дали са предизвикани от практически или политически съображения, допустимо е такива промени да бъдат направени и те не съставляват нарушение на установения в Конституцията ред за съставяне на правителство.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов пък публикува снимка от Указа изпратен днес от президента Румен Радев за избор на правителство с премиер Мария Габриел: 

„Много юристи, конституционалисти и „специалисти“ чух тази вечер да разсъждават как Мария Габриел и ГЕРБ нарушили Конституцията като предложили кабинет без съгласие на част кандидатите за министри.“ Това написа Николов във Фейсбук, като публикува и снимка от Указа на Радев.

В него ясно се вижда, че имена на министри няма, а само това на Мария Габриел като кандидат за министър-председател.

„Особено екзалтирани бяха юридическите корифеи на ПП-ДБ на драматичната си пресконференция. Странна работа! Чудя се какво коментират тези специалисти, сред които и действащият министър на правосъдието, който е и доктор по конституционно право! Аз, без претенции за специалист, чета указа на президента и не виждам нарушение на Конституцията. Защо ли? Защото указът, който президентът изпраща за гласуване в парламента е за избирането на Мария Габриел за министър-председател“, пише още Николов.

Той припомня и чл. 99, ал. 4 от Конституцията където пише: Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър- председател.)

„Точка. В указа няма имена и позиции на министри. За всички специалисти, които не са виждали подобен указ – прилагам снимка“, уточнява Николов.