Грандиозни промени с шофьорските книжки! Изменението иде от ЕП

шофьорска книжка

Свидетелството за управление на автомобили, мотоциклети и трактори да е с валидност 15 години. В момента любителските книжки за шофиране са със срок от 10 години. Тези и други изменения предстои да бъдат гласувани от Европейския парламент (ЕП) в сряда, 28 февруари.

Това е записано в седмичната програма на Европарламента. При изработването на пакета от мерки, който предвижда изменения на три европейски директиви, участва и евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Витанов.

В заложените промени е и идеята на Витанов шофьорските книжки да се отнемат за територията на целия Европейски съюз (ЕС) при нарушения.

Мерки 

Новите мерки предвиждат по-дълъг срок на любителските книжки, но се намалява за шофьорите на камиони и автобуси до пет години.

Евродепутатите също така искат задължителни здравни прегледи при издаване или подновяване на свидетелство за управление на МПС.

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите искат да въведат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилните устройства и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Те също така предлагат двугодишен изпитателен срок за начинаещи шофьори, които ще бъдат изправени пред по-строги санкции за опасно шофиране и строги ограничения на алкохол по време на шофиране.

Цел 

Поводът за новите мерки е постигане на целта за нулева смъртност, така че до 2050 г. да няма смъртни случаи, свързани с движението по пътищата. По данни на ЕП над 20 000 смъртни случая има по пътищата на ЕС всяка година.