Тя основа ПП, а сега разтресе партията: Петков ни лъже, пристана на Борисов и Пеевски! Бойко ще ни сготви

Парламент - извънредно заседание

Като рутинни бури в чаша вода определи комуникационният експерт и основател на ПП „Продължаваме промяната“ Диана Дамянова напрежението в управляващата сглобка дни преди очакваната ротация на кабинета. Пред БНР тя заяви, че „Ротацията е сложен процес и още по-сложно е, че те не са си го регламентирали помежду си. Става триж по-сложен от това, че единственият регламент, който са направили, е какво ще работи Денков след това. И изведнъж, внезапно Кирил Петков решава да не спази уговорката. … Денков направи голяма глупост, заявявайки, че МВнР ще даде повече глас на ПП и това наруши нормалния баланс – „Ники трябва да пътува“, аргументира се комуникационният експерт.

Тя коментира, че „Продължаваме промяната“ трябва да имат свое политическо семейство, но това е въпрос на истинска партийна работа. “Като че ли не им се отдава много“, смята Дамянова.

„Истината е, че това беше каране един срещу друг и кой ще мигне пръв. Кирил мигна пръв, защото искането му, освен че е немотивирано, е и нелогично. Това ни даде възможност да разберем, че ние живеем в една непрекъсната лъжа. На нас ни казваха „това е наше правителство“. 8 месеца по-късно Петков каза, че това не е чисто наше правителство. Защото МВР министърът не е наш, а е на ГЕРБ“, каза Дамянова. Според нея основният проблем е липсата на комуникация с електората на ПП.

„Ако Кирил Петков е знаел това преди 8 месеца, че вътрешният министърът е на ГЕРБ, е бил длъжен да ни го каже. Ако го е научил сега, значи не си знае работата. В мен възникват въпроси колко още министри на ГЕРБ има в това правителство?“, попита Дамянова.

„Ако е трябвало да правим истинска коалиция с ГЕРБ, трябваше да застанем пред народа и да кажем истината. Да ми обясняват 8 месеца по-късно, че министърът на МВР е на ГЕРБ, доверието рухва, ние сме на електорална шейна. Аз се чувствам част от ПП и ме боли, когато виждам, че за 3 години на политическата сцена сме сглобили нашите 27%, които сега са 9. Това показва политическа непоследователност. Тези хора там смятат, че са по-умни от нас и затова ще крият истината от нас – ще ни лъжат, за да постигат свои цели, защото сме толкова тъпи, че не разбираме, Ами не сме!“, заяви Диана Дамянова.

Според нея в партиите в сглобката няма противоречия: „Мисля, че точно обратно – те стават толкова близки, че стават неотделими и това е огромна грешка, която произвеждат добрите сили, защото оставиха групата на Борисов и Пеевски извън управлението. Рейтингът на Борисов расте и при едни избори той има потенциал да расте. Ние рухваме. Липсва политическо доверие на ПП към неговия електорат. Електоралните нагласи показват, че пътят, по който вървим, не е добър. Има начин да се върне доверието, защото ПП и ДБ не са ни изиграли, те просто не ни казват механизмите, по които работят. В същото време ПП-ДБ ни спускат внучето на ДС в София и ние с едно омерзение гласуваме“, Дамянова обясни как функционират коалиционните партньори в НС и София.

И заяви: „Проблемът е, че те не знаят как се прави политика. Смятат, че ти дават властта и я упражняваш. Те не знаят, че трябва да се вслушват в гласове. Това са млади хора, избрани от харвардските курсове на Кирил Петков и за тях той е техния лектор и няма други гласове. Въпросът на комуникацията е, когато си взел политическото решение. Те са взели тежкото решение да нарушават всичките си клетви за Борисов и Пеевски и този разказ те не го казват.

Ние виждаме как Пеевски обича Кирил Петков и Бойко Борисов, а това е параван. Те нямат политическо доверие в нас“.

По думите ѝ ротацията ще се състои и това правителство ще изкара пълен мандат.

„Ще отидем на избори обаче, когато Борисов е достатъчно силен да спечели сам вот и да „сготви“ изцяло Промяната“, заключи Дамянова.