Само в 7DniSofia.bg

Нов удар по Денков: Човек на Иван Костов поиска оставката на най-богатия му министър

Национален земеделски протест

Ние представляваме 26 неправителствени организации, повечето, от които с над 20-годишно присъствие в земеделския сектор. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш министър на земеделието относно състоялия се днес протест на земеделците в центъра на София.

„Представляваме секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, пчеларство, зърнопроизводство. Тук са хората, които хранят България!“, добави още бившият земеделски министър на Иван Костов.

Според бившия министър една от основните причини за получилото се разделение между различните организации е следната: „Благодарение на министъра се получи това разединение, това е една от основните причини да поискаме оставката му. Той раздели сектора на наши и ваши, на удобни и неудобни и дори си позволи да подведе министър-председателя, водейки при него определена група земеделски производители и игнорирайки всички останали. Да, вчера се подписа нещо, което ако прочетете ще разберете, че всичко е под условие“.

Други основни искания на протестиращите са административната тежест върху земеделските производители да отпадне, както и финансови такива:

„Нашите искания са следните: На първо място Кирил Вътев да си подаде оставката заради несправяне с работата, да отпадне административната тежест, която в момента тормози земеделския производител, да се преразгледа стратегическият план и, също така, имаме и финансови искания, които касаят украинската помощ и подкрепата на сектора. Не можем да оцелеем в конкурентни условия, когато колегите от Румъния получават подкрепа, адекватна на обстановката, а при нас тук се хвърлят някакви трошици, за да се успокояват определени хора“, коментира още Върбанов за най-богатия минвистър в кабинета „Денков“.

Относно реформите в законите, които беше обявено, че ще се случат, председателят казва следното: „Ние сме на ръба на оцеляването и не виждам тези закони с какво ще помогнат на обикновените земеделски производители в това оцеляване.“