В оборите на Радев – сенки от търговия с влияние, „престъпен сговор“, пури, ром и кадруване…

1

Има няколко сигнала по отношение на лица, свързани с президентството, обяви днес главният секретар Живко Коцев

Докладът е класифициран и вече предаден в прокуратурата.

Образувани са досъдебни производства.

Информацията от МВР днес е оскъдна.

 

За търговия с влияние под крилото на президента Радев обаче отдавна се знае. Пламен Узунов е емблемата на това понятие.

Дали в МВР и в прокуратурата ще разтворят отново страниците на делата на Узунов – предстои да видим.

Но е редно да си ги припомним.

 

На 19 юни 2020 г. прокуратурата съобщава: Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е уличен и обвинен в търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Първият – като извършител, а вторият – като подбудител. Дамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правомерно, тогова ни осведоми спецпрокуратурата.

Делото бе образувано на 18 юни 2020 г. по отделени материали от досъдебно производство на Специализирана прокуратура и е водено за „престъпен сговор“. Обвинението е  за престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК.
Именно по това разследване Прокуратурата и Бюрото по защита влязоха на 9 юли 2020 г. в сградата на президентството и оттогава започнаха протестите срещу властта. Освен заради Узунов прокурорите бяха там и заради друг съветник на президента – Илия Милушев, който беше обвинен за длъжностни престъпления по друго дело.

Причината за разследването срещу Пламен Узунов бе установена скандална комуникация чрез различни мобилни приложения, в която секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов изпраща на бизнесмена Пламен Бобоков съдебно решение, към което той има интерес, и което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд (ВАС). Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Скандалът е огромен. Никога преди това президентски съветник не е влизал в светлината на прожекторите в графата „търговия с влияние“.

Обвинението твърди, че с предоставянето на информация на Пламен Бобоков секретарят на президента Пламен Узунов му е създал облагата да бъде информиран, от което щетата за президентството е снижаване доверието на гражданите в президентската институция.

Според прокуратулата Пламен Узунов е нарушил и служебните си задължения, тъй като правилникът за работа на президентската администрация задължава служителите „да нe paзглacявaт инфopмaция, дaнни, фaĸти или cвeдeния, cтaнaли им извecтни пpи или пo пoвoд изпълнeниeтo нa длъжнocттa“.

Съдържанието на разговорите показват, че по молба на Бобоков Узунов е опитвал да уреди заличаването на криминалистична регистрация на близък на бизнесмена.

Дамата водили и активна кореспонденция за назначаването на посланици в различни държави в Африка, което става с указ на президента.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се провалил и е избран друг кандидат.
Прокуратурата публикува част от кореспонденцията, която Узунов и Бобоков водили. Открита беше и кореспонденция между бизнесмена и русенски прокурор.

Прокуратурата публикува и документ, според който Атанас Узунов, брат на Пламен Узунов, е предоставял консултантски услуги на Пламен Бобоков срещу ежемесечно плащане от 5 000 лева.. Държавното обвинение намери в това основание да твърди, че Узунов – брат е получавал от Бобоков пари заради услугите, които президентският секретар Пламен Узунов му е правил.

На 10 юли на Пламен Узунов и на Пламен Бобоков са повдигнати обвинения за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на януари 2019 година до момента на задържането им. Като Пламен Бобоков е подбудил на 21 пъти Пламен Узунов в качеството му на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Пламен Бобоков облага.

Според прокуратурата от това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на президентската институция сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба – Служба „Военна информация“.

На 16.10.2020 г.  прокурорът Петър Белчев разкрива пред БНТ повода за търгония с влияние на съветника на Радев: „Разговор между г-н Пламен Бобоков и секретар при президентството г-н Пламен Узунов във връзка с решение на ВАС. Г-н Пламен Узунов, очевидно помолен за съдействие от Бобоков, му изпраща като прикачен файл чрез програмата „Телеграм“ проект, неподписан на решение на ВАС, касаещ отмяна на заповед на директора на Дирекция „Морска администрация – Бургас“, с която корабът „БАДР“, плаващ под либерийски флаг, е бил задържан на пристанището. ВАС отменя тази заповед и дава разрешение формално корабът да отплува. Като Узунов изпаща на Бобоков неподписан проект на това решение на ВАС като му казва – „Ето това ще излезе в оригинал“.

Според прокуратурата Бобоков е контактувал постоянно с Узунов. Двамата разменяли дори съдебни актове и уреждали заличаване на криминалистична регистрация на чужд гражданин, който в България е бил осъден преди години за убийство. Той е бил служител във фирмата на Пламен Бобоков.

Открита е и кореспонденция, с лице, за което прокуратурата смята, че е лице с имунитет, тъй като Пламен Бобоков се е застъпвал за среща с чуждестранен президент.
„Че се касае да се изпрати пратеник в Нигерия, с правомощия в Либерия, че президентът на Либерия иска да се види с този човек, контрагент на Пламен Бобоков. Едва ли е с президентът на Футболния съюз“, твърди прокурор Петър Белчев.

Това дава основание на прокуратурата да предположи, че е възможно този разговор да е бил с президента.

От прокуратурата разпространиха доказателствата, като съобщиха, че в хода на досъдебното производство срещу Бобоков са иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Анализираната информация надхвърля 200 GB.
Прокуратурата публикува част от комуникацията.

Две години по-късно, на 21.02.2022 административният съд в Пловдив решава, че задържането на секретаря на президента Пламен Узунов по време на акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли м.г. е било незаконно и без никакво основание.

А на 06.02.2023 Софийската градска прокуратура съобщава, че секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков вече не са обвиняеми за търговия с влияние. Прекратено е досъдебното производство срещу тях.

Узунов и Бобоков бяха обвинени, но от събраните доказателства е било установено, че деянията не са престъпление, казва държавното обвинение.

Но петното върху президентската институция е лепнато. Чатове,  лобизъм, злоупотреба с власт …

Разширяваме обсега на съмненията за корупция около Пламен Узунов.

 

И ОЛАФ с подозрения за корупция

 

– На 2 февруари 2021 година Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщава, че МВР е нарушило споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства и се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. В доклада на ОЛАФ с подозрения за корупция е секретарят на президента Пламен Узунов. По негово време като служебен вътрешен министър е подписана скандалната сделка, заради която от ОЛАФ настояват България да възстанови в бюджета на Евросъюза близо 6 млн. евро, платени за колите. Към българската прокуратура са отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.Спецобвинителите обявиха, че Узунов ще бъде предаден и на едва прохождащата Европейска прокуратура. До тогава не се бе чуло друг българин да е неин „клиент“.

 

Пури и ром вървят с назначение в Митниците

– На 16 юни 2021 сайтът „Афера“ разпространява видео от пицария „Виктория“, от което се вижда как антикорупционният секретар на президента Пламен Узунов прибира тежък плик от компрометирания ексшеф на митниците Петко Петков, известен като човек на Славчо Христов и Косьо Самоковеца. Гръмва поредният скандал около президенството. Месец преди това – на 11 май 2021 година президентът Румен Радев официално представя служебното правителство, начело с ген. Стефан Янев. Като основни акценти на бъдещото управление на служебното правителство, избрано от Румен Радев и ръководено от Стефан Янев, са отбелязани „почтеност“, „прозрачност“, „връщане на държавността“. Вместо това Пламен Узунов „оплисква“ пейзажа. От обясненията на Петко Петков става ясно, че президентският съветник Пламен Узунов му помогнал да си трансплантира черен дроб и затова получил от него плик, в който имало ром и пури.

Само ден след срещата във „Виктория” обаче племенницата на Петко Петков – Евелина Харизанова става шеф на „Митница Тракийска” в Пловдив, която отговаря за почти цяла Южна България. Преди това тя работи като дребен чиновник в отдел „Митническо оформяне”, а назначението й е по решение на служебното правителство.
Назначението става на 20 май, а торбичката с армаганите за Узунов е предадена на 19 май.
Странно съвпадение, нали?
А в държавата вече като лавина се търкалят слуховет, че кадровата политика на служебния кабинет се реди от  двамата секретари на президента Пламен Узунов и Николай Копринков.

 

АВТОР: ЕПИЦЕНТЪР.БГ