Бяс от БСП: Радев, Копринков и останалите крадци в президентството сами да си сложат белезниците!

румен радев георги свиленски мандат

И ние знаем за кеша и за Копринката, много сигнали сме давали в прокуратурата, но от там има тишина! Още много работи ще излязат

Това, дали ще има импийчмънт или не на президента, си има условия и изисквания, които трябва да ги има. Има много други неща, които трябва да се случат, за да има такава процедура

Това заяви Георги Свиленски от БСП в студиото на БНТ в коментар за последните критики към „тъмния живот в президентската институция“ и скандала около  „Пътя на Копринката“.

И ние знаем за кеша и за Копринката, но досега не е имало реакция, защото не се реагира на сигналите за далаверите и схемите, които сме подавали, посочи той. Тишина!

Още преди време Нинова каза по отношение на служебните кабинети: Спрете да крадете!, припомни Свиленски.

Тя призова служебните правителства да спрат да крадат.

Тогава ни обвинявахте – защото атакуваме президента, а ние атакувахме действията на правителствата, назначени от него. Много сделки с държавни имоти станаха на занижени цени по това време, изтъкна Свиленски.

Тези правителства бяха назначени да правят избори, а не да продават държавни имоти. Много имоти по това време на много ниски цени ги продадоха. И много други работи сега ще излязат, разкри още Свиленски.

Вероятно хората, които е назначавал г-н Радев, са изпълнявали съответните задачи, отговори Свиленски на въпроса знае ли за президентско „бау-бау“.

Чий е този кеш, попита водещият Георги Любенов, на което Свиленски отговори – наш е, обществен, краде се гърба на българския народ, не на гърба на управляващите. Крадеш от народа и го носиш някъде, за да ти ти дадат нещо евтино, посочи той.

И даде пример с имот за 2  300 000 лева, продаден за 300 000 лева в район „Изгрев“. Сделка – кристална корупция! Просто трябва един юрист в четвърти курс да вземе и да напише обвинителния акт. Тези хора трябва сами да си сложат белезниците, каза Свиленски. И допълни: Всичко се знае – кой е продавачът, кой е купувачът, кой е подписал, кой е продал. Два пъти сме задавали парламентарни въпроси и сигнал в прокуратурата е пратен. Повече от това не можем да направим ние, каза депутатът от БСП.

Свиленски припомни и за договора с „Боташ“, и за скандала с горивата в Министерството на правосъдието и на енергетиката…, поне  4 или 5 са подадените в прокуратурата сигнали от страна на социалистите, които са насочени срещу служебните кабинети на президента. Няма обаче засега никакво движение по тях, възмути се социалистът.

Свиленски изтъкна, че „касиери“ е имало не само в служебните кабинета. Сега се занимават с регулатори. Като назначат регулаторите, ще дойдат и касиерите, посочи той.

Свиленски попита Борисов, защо не иска да вземе отношение. „Той знае ли нещо, чувал ли е нещо? Той е лидер на най-голямата парламентарна група. Г-н Пеевски хубаво в парламента казва „тъмната стаичка, пътят на Копринката, Сотир Ушев“ и т.н., обаче нека да отиде да напише и да го занесе в прокуратурата. Защото пред телевизиите е лесно да се говорят тези неща.“

По отношение на призивите към Радев да направи партия и да се яви на избори – президентът не е спирал да прави политически проекти – „Продължаваме промяната“ и „Български възход“, смята Свиленски. А целта на тези проекти била от своя страна да се ерозира подкрепата към БСП.