Проф. Георги Костов се разкая преди смъртта си: Грешка е, че дадох диплома на Слави Трифонов

слави трифонов 2

Големият композитор Георги Костов (1941-2024) напусна земния свят след продължително боледуване. В последните 3 години маестрото, променен от болестта, не напускаше дома си. Проф. Костов бе мелодик с широко амплоа автор на музикално-сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика и др.

Бившият министър на културата (от кабинета на Жан Виденов) и бивш ректор на Музикалната академия е сътворил повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Неговите „Песни за животните“, „Детство мое първо и последно”, „Добро утро, деца на света” и мн. др. добиват широка популярност. В забавната музика негови произведения са „Да те жадувам“ от репертоара на група „Сигнал”), „Без радио не мога” (Лили Иванова), „Върни се в моя ден” (Маргарита Хранова) и др., пише Минаха години.

Името му се свързва и със Слави Трифонов по парлива тема – липсващата диплома за висше музикално образование на Дългия. При гостуване на проф. Костов в „Шоуто на Слави” той изненада домакина с подарък – заветния документ, юридически оформен. До последно маестрото вярва, че не е престъпил закона. „На Слави дипломата… той я беше почти взел. Неговият изпит за дипломиране се състоеше от два компонента единият камерна музика, който беше взел със солово изпълнение на виола. Виждаме се случайно на един прием и той ми казва “Г-н ректоре бих искал да се явя и да се дипломирам!” Казах му да напише молба до ректорския съвет да му се разреши. Те със санкция му разрешиха да си възстанови студентските права. Той се подготви с Евгени Димитров-Маестрото, свириха едно лято двамата, и компетентна комисия, в която аз не участвам, му призна изпита по виола”, обяснява Костов.

„Вероятно сгреших, като му дадох дипломата в ефир. Но няма да тръгне да работи с нея той вече не виолист то вече е в друга сфера сега – това е ясно на всички. Това беше един знак на жест към неговите постижения, поднесен по един артистичен начин. Малко нестандартно наистина. Все пак Слави беше доказал качествата на виолист – на времето той свиреше в радиооркестъра, под диригентството на най-добри наши и  световни диригенти. Така че дипломата му беше една формалност”, защитава се професорът.

В навечерието на 80-ия си юбилей Георги Костов получава инсулт. Възстановява се частично. Външният му вид на солиден авторитетен мъж се изменя. Лекари и близки се борят с последствията, но в последните месеци състоянието му става все по-безнадеждно.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории