Ужасявяащи сметки за ток заляха София! Хак да ви е, Промяната

7 Dni Sofia15.01.2024
1

Декемврийските сметки за ток, сурвакаха здраво потребителите малко след Нова година. Те се оказаха двойно по-високи от тези за ноември, който бе сравнително студен. Очевидно празничните дни добре са надули фактурите на потребителите, които са предпочели да останат по домовете си.

Почти не се срещат абонати, дори и в малки жилища, които дължат по-малко от 180 лв. сметка, недоволстват хората. Най-потърпевши разбира се, са потребителите на ток, които не са никак малко.

Жителите на столичните квартали „Лозенец“, „Павлово“ и „Княжево“, топлещи се с електроуреди, са получили масово сметки на стойност около 300 лв. Тук е моментът да отбележим, че става въпрос предимно за абонати с двустайни апартаменти. Фактурите на абонатите, обитаващи имот от над 100 кв. м. и отопляващи всички стаи пък се движат около 350 лв. Хората, отопляващи се на парно са с около 30 до 50 лв. по-ниски сметки за електричество, но не навсякъде. Там зависи колко често се изключват радиаторите и на каква степен се ползват.

При тока обаче спасение няма! Без значение дали ползвате електрическа печка, духалка, конвектор или маслен радиатор, сметките все са много високи, а през януари брадвата ще удари още по-тежко.

Засега сравнително прилични са само сметките за газ. След увеличението от над 30% и последвалото намаление от около 10%, фактурите за синьо гориво са за около 150-170 лв. за средноголям апартамент, при условие, че котлето се изключва за няколко часа през деня и през нощта.

Засега най-икономично остава отоплението на климатици в случай, че сте на ток, но първоначалната инвестиция от няколко хиляди, не е никак малка. Ако обаче алтернативата е да плащате по 400 лв. месечно, то по-добре би било да се снабдите с уреди, които са енергоспестяващи.