Подсилва ли Симеон партията на Радев със свои хора? Негов министър излезе и оплю Денков…

1

„Думите престанаха да значат много. Всеки говори, натоварва с понятия и се изгражда паралелна действителност. България не успя да влезе в Шенген така, както ние искахме – по суша. Не само никой не поема отговорност за това, а напротив – представя ни се като успех.“ Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш министър на Симеон Сакскобурготски, в ефира на Нова нюз.

„Неслучайно, след като свърши годината, сега поставяме въпроса за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Като слушах Денков преди няколко седмици разбрах, че ние имаме пълноправно членство. Защо казвам тези неща? Не за да се заяждам, а за да обърна внимание, че напоследък думите, особено в рамките на това правителство, престанаха да значат много. Всеки говори, натоварва с някакви значения понятия, които хората сякаш знаят какво значат и по този начин като чели изграждат паралелна действителност. България не успя да влезе в Шенген така, както всички искахме – по суша, тъй като това е е най-важно икономически”.

„И в политиката, и в живота, когато се държиш слугински, се отнасят с теб като слугинаж. Това правителство няма нито самочувствието, нито капацитета да направи така, че България да е уважавана”, смята той.

„Това правителство няма да изкара пълен мандат, но мнозинството – като нищо може да изкара и 8 години. Това е едно чудесно мнозинство – едните искаха да променят България като махат Борисов и Пеевски, сега ще я променят като махнат Радев”, допълни още Вълчев.

Той подчерта, че безобразието в политиката не може да продължава дълго време.

Според него до 1-2 години ще се заговори за нова конституционна промяна.

„Сегашните изменения в Конституцията няма да доведат до нещо кой знае какво. Основният закон се променя тогава, когато един политически процес е консумиран, той е приключил. Идеята, че като променим Конституцията и от това ще възникнат чудеса, е неправилна. Чисто социалистическо и глупаво предложение“, смята Вълчев.

Според него българската съдебна система не се нуждае от нищо от това, което в момента се прави. „Тя се нуждае от спокойствие и принципност“, обясни той.

На въпрос изненадан ли е от номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия, той отговори следното:

„Не ме изненада нито една от двете номинации. Те са напълно политически приемливи за партиите, които ги издигат”.

Според него това не е правителство на Денков-Габриел, а само на Денков.