Ще мине време и ще си дадем сметка, че както могат да крадат „умните и красивите“ никой друг не е могъл

шкварек

Много е странно отношението към корупцията в България. То сякаш е заложник на една културна тропа, налагана старателно с години, че трябва да свързваме корупцията, кражбата и държавната злоупотреба с образа на мутрата, на селяндура, на ДС ченгето и на шкембестия селски кмет.

И обратното: същата тропа пък обслужва културно-социалния антипод на тези образи, а именно образования, възпитания, пътувалия, глобален човек. Според наложения стереотип у нас тъкмо тези хора, тази прослойка – ерудираните и успели градски, бели якички, се очакваше да ни избави от корупцията. Корупцията, гласеше старателно налаганата от медии като „Капитал“ митологема, е практика на простия, провинциален, неуспял човек. На чалгаря.

Този, който слуша джаз и е следвал в Харвард не би се корумпирал, защото е вече успешен и му под нивото.

Това, че целокупната градска общност у нас повярва на тази старателно налагана лъжа за пореден път доказа колко провинциални са всъщност либералите у нас. Показа, че хората, които най-много се прехласват по „развития свят“ тъкмо най-малко го познават. Защото там, в „демократичните страни „, именно бялата якичка, завършилият Харвард или Принстън любител на скъпите вина, ценител на хубавия джаз, космополитен и глобален човек е самото олицетворение на корупцията. На кражбата в огромни размери, на непотизма, на кронизма, на злоупотребата с власт и на схемите. Главните герои във „Вълкът от Уолстрийт“ и „Наследници“ не са борци и мутри, а хора с обществения профил на Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев. Защото тъпата, провинциална мутра ще направи тъпа, провинциална схема, докато в това време образованият, глобален схемаджия източва милиарди през три различни офшорки.

Това хората в развитите страни го разбират. И затова гледат с подозрение тъкмо на хора с профила (и историята) на Асен Василев. Само българският, либерално-градски „Бай Ганьо“ от Манастирски ливади не го разбира, след като години наред бе облъчван с Капиталска пропаганда за това как от една страна са корумпираните „мутри и чалгари“, а от другата „борещите се с корупцията успели, умни и красиви“.

Ще мине време и ще си дадем сметка, че така, както могат да крадат „умните и красивите“ никой друг не е могъл или имал фантазията и размаха да го прави.

От профила във фейсбук на Кристиан Шкварек


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории