Само в 7DniSofia.bg

Трите национални телевизии са бесни! Той разкри какво правят журналистикте им в самолета на политиците…

7 Dni Sofia08.01.2024
1

Нека ви обясня що е това „казионни медии“? Преди няколко дни гръмко бе обявено, че председателят на Народното събрание и депутати от всички парламентарни групи ще посетят Индия и Социалистическа република Виетнам.

Обществото бе уведомено, че ще бъдат поднасяни цветя на паметници, както и, че ще бъде посетен мавзолея на комунистическия лидер Хо Ши Мин в Ханой – Виетнам.

Какво остана скрито от обществото?

Това, което остана скрито е, че в групата на „екскурзиантите“ са включени и подобаващ брой журналисти и оператори от различни медии.

Остана скрито и кой поема разходите на тези журналисти и медии до Индия и Виетнам, за да отразяват визитата на председателя на Народното събрание? Говорим за транспорт, хотели, храна, и т.н.

Все пак в Народното събрание си има дирекции и експерти за тази работа, на които плащаме заплати.

Кой и по какъв критерий определи кои медии и кои журналисти ще съпровождат председателя на Народното събрание до тези далечни държави? Това казионните медии, които обслужват властта ли са?

Ще се поинтересуват ли депутатите от опозицията, които присъстваха в делегацията по тези въпроси? Говоря за депутатите от ПП „Възраждане“, БСП и ИТН.

Ето това е скандал, особено, ако се окаже, че данъкоплатеца е платил десетки хиляди за частни медии, които да бъдат обслужващ персонал на властта!

Журналистика – това е да публикуваш онова, което властта не иска да види публикувано – другото е пропаганда.

Поради тази причина една малка група журналисти ще бъдем винаги неудобни и гонени.

Аз лично съм подготвил заявление за достъп до обществена информация и след като го внеса, вероятно ще ми забранят достъпа до Народното събрание като журналист, но да видим.

Бъдете здрави!

Димитър Байрактаров, журналист и бивш депутат