Само в 7DniSofia.bg

„Спасителите“ готвят нова „изненада“ на столичани: Част от ключов булевард става пешеходен

payimage-613410

След пет години застой – зелена светлина за ремонта на площад „Света Неделя“. Очаква се преустройството да започне следващото лято, а част от булевард да стане пешеходен.

Метални ограждения, счупени плочки и разбити колчета – така изглежда и до днес площадът.

„Тези плочки, първо не са плочки. Както виждате, са отчупени. Може някой да се спъне, да падне и да стане голяма беля“, коментира Симона Богданова.

През 2019 г. с международен конкурс италиански архитект печели проект за реконструкцията. Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова обеща ремонтът да започне през 2021 г. Пет години след конкурса обаче проект на хартия има, а започнал ремонт няма.

До няколко месеца ще бъде окончателно завършен техническият проект. Обществената поръчка ще се проведе в рамките на следващата година. Дори да не се намери финансиране за всички етапи, поне тези, с които се започва пред Съдебната палата и „Алабин“, може да бъде изработено. Така че още догодина в рамките на летния сезон на активното строителство, обясни Борис Бонев.

По план по булевард „Александър Стамболийски“ ще бъде изградено ново 400-метрово трамвайно трасе, а достъпът за коли ще бъде ограничен. Линията ще бъде от площад „Възраждане“ до „Света Неделя“. Целта ѝ е да облекчи натоварването на трамвайната линия по улица „Алабин“.

Целият проект е на стойност над 50 милиона лева и трябва да бъде завършен след три години.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории