София чества освобождението си с историческа възстановка

osvob.jpg.webp

На 4 март се навършват 146 години от Освобождението на София. На този ден подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, припомнят от Столичната община.

Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие, припомнят от общината. След превземането на Плевен (10 декември 1877 г.) руското командване се насочва към София, сочи информация на отдел „Справочна“ към БТА. Западният отряд начело с ген. Йосиф Гурко успешно преминава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Руските части са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 г. те преминават в общо настъпление и последователно превземат близките до София села. Изправена пред реалната заплаха от обкръжение, турската армия на Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник – Радомир. След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко начело на войските си. Те са посрещнати тържествено от гражданството с музика и песни. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм „Свети Крал“ („Света Неделя“) е отслужен благодарствен молебен за освобождението на София в присъствието на генералите Гурко и Раух.

По повод годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13:00 часа в Северния парк. Историческата възстановка е с вход свободен. Организатори на събитието са район „Надежда“, Сдружение „Национален съюз „Единение“ и Сдружение „Обединени Балкани“. В историческите сцени ще се включат близо 60 участници от Национален Съюз „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.

„Корените на един народ можем да открием в неговата история. Нашето минало е пълно с героични победи, значими дати и велики личности. Мисията ни е да ги предадем на децата на България, за да помнят и съхранят родната история и традиции“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“, цитиран от Столичната община.