Това е най-опасното място във Витоша, не ходете там!

1702909776-lav-18

Витоша по всяко едно време от годината привлича много туристи, а през зимата и скиори, но освен прекараните часове, които планината предлага, често идват изненади. Времето през зимата бързо сменя характера си и атмосферните условия. Това изисква познаване на правилата за безопасно движение по писти и пътеки.

Кратка информация за най-лавиноопасните места на Витоша:

Местността Лавината и улеите на вр. Голям Резен. Намират се непосредствено след писта “Витошко лале II” в южна посока.

Лавината е най-опасното място на Витоша, поради много лесния достъп и голямата популярност за ски и сноуборд спусканията.

Почти след всеки вятър в горните части на склона се навяват снежни дъски.  Улеите на вр. Голям Резен се намират непосредствено под върха. За горните им части са характерни дълбоки снежни дъски и големи козирки.

Лавините, които падат понякога, са със значителен обем и пресичат пътеката от х. “Алеко” за спортна база “Академика”;

Местността Комините

Опасен е големият улей от платото Капакливец към Драгалевска река. В горната му част се навяват изключително дълбоки и опасни снежни дъски. Мястото е опасно за туристи и алпинисти, движещи се по пътеката от м. Бай Кръстьо за м. Комините;
Улей “Орлово гнездо”.

Тесен и много стръмен в горната си част улей. Големи лавини пресичат пътеката от м. Бай Кръстьо за заслон „Кикиш”;
“Дупката” под лифт „Романски”. Малък стръмен участък от „Стената”, на който при силни ветрове се навяват дъски. Често подценявано място, което вече е отнело човешки живот.

Последната тераса на ски писта “Алеко” (известна като “Спас”). Подобно на “Дупката” под лифт „Романски” и тук понякога се навяват снежни дъски, които могат да причинят сериозни травми;
Склоновете около ски писта “Платото” (известна като “Боби”).

Понякога на целия склон може да се навеят снежни дъски. Най-опасна е зоната северозападно от лифта (с две големи скали по средата) и голямата козирка в края на склона и близо до завоя на ски пътя. Лавиноопасен е и склонът източно от трасето на ски влека, известен като „Малката лавина”;

Склонът над платото „Капакливец”. Намира се в северозападна посока от ски пътя за Черни връх (Зелената писта);
Казана. Намира се западно от спортна база “Академика”. Изключително голяма лавина. Опасна в случаи на изгубване при опити за спускане по билото на вр. Скопарник към спортна база “Академика”;

Препоръки към туристите за правилно поведение в планината:

Анализът на нещастията по нашите планини дава основание да се твърди, че причините за тях са най-често комбинирани, но в повечето случаи те се свеждат до няколко субективни фактора:

недостатъчна предварителна подготовка;

обща организация, физическа подготовка, технически знания и умения; неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения;

неподходяща тактика, несъобразена с конкретните теренни и метеорологични условия, метеорологичната прогноза, състоянието на участниците;

психологическа бариера при вземане на адекватно решение за изчакване, връщане, прекратяване на проявата (екскурзия, излет) при рязка промяна на условията за движение в планината.

По-долу са дадени някои елементарни правила, създадени и проверени във времето:

Организирайте предварително много старателно вашето туристическо начинание. Набавете си туристическа карта, пътеводител;

– проучете маршрута, направете консултация;

– съставете план на движение, съобразете продължителността на преходите в светлата част на денонощието;

– съобразете се със сложната зимна обстановка.

– подберете внимателно участниците в групата. Обикновено това могат да бъдат ваши близки, роднини, приятели, колеги, но с едно условие – да са с почти еднаква физическа и техническа подготовка и да притежават добра екипировка.

– не формирайте големи групи. Много често съставът на такива групи е разнороден, групата става трудно подвижна, възникват и допълнителни промени. От значение е и психологическата съвместимост.

– при наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности определят и поведението на цялата група.

– обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в една по-тясна приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да проведе посочените мероприятия.

– информирайте се за особеностите на маршрута. Това означава да имате сведения за опасните зони и пътищата за аварийно напускане;

– създайте и спазвайте тактиката на движение в зависимост от терена, метеорологичните условия и вашите възможности;

– тръгвайте рано, за да завършите дневния преход по светло;

Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията. Не пропускайте да вземете с вас санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали, добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене, специалните високопланински очила с голям фактор на защита, които ще предпазят очите ви от ултравиолетовото лъчение, карта и GPS, фенерче с резервни крушки и батерии, резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак, калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад, лиофилизирана храна /за чието приготовление е нужна само вода/ и др.)

Тръгвайте на път само ако сте здрави

Поддържайте целогодишно добра физическа кондиция.

Не се движете сами в планината. Информирайте се за метеорологичната обстановка. Следете съобщенията за нейното развитие и изменение. Имайте предвид, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени. Следете информациите на ПСС за състоянието на терена в ски центровете, пистите. Информирайте се за работата на лифтовите съоръжения и лавинната опасност.

Движете се с умерен ход

Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета или дневния преход да почувствате приятна умора, без мускулна треска; постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина; при поява на неразположение направете почивен ден или слезте на хижа с по-ниска надморска височина; усложнявайте и удължавайте преходите постепенно с придобиване на опитност и тренираност.

Обявете вашия маршрут с вероятните отклонения. Обявете графика си на движение. Той трябва да се знае от вашите близки, приятели и колеги. Съобщете го в поделенията на ПСС. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

Внимавайте за опасността от изгубване – при мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Затова запомнете: движението при подобни условия да става по маркировката, като се използват азимутни скици, GPS и карта за допълнително ориентиране; движението да става бавно, без разкъсване на групата. Следете за броя на хората, не допускайте изоставане; при много тежки условия мислете за аварийно напускане на маршрута. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезте по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак; не допускайте паника и разногласия. Вслушвайте се в разумните съвети.

Внимавайте за опасността от измръзване

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на нулеви и отрицателни температури със силен вятър и валеж на дъжд и суграшица. Затова си осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици; при умора не спирайте. Намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега; при загуба на чувствителност на различните части на тялото, ако няма получени мехури, разтривайте до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. Почивката на снега крие опасност от „бяла смърт“, в следствие на общото изтощение на организма. Поемайте повече течности, калорична храна, но не и алкохол.