Само в 7DniSofia.bg

Бял дим: Терзиев и общинарите останаха без заплати, а драмите в СОС се отпушват със…

1699864736-eb57daa56135d88ae018fc6d9be23907

Столичният общински съветник Вили Лилков призна, че се надява да има празнична заря в Столичния общински съвет (СОС) и да бъде избран председател на градския парламент. „Общинският съвет е в политическа криза, но въпросът е да не се пренесе кризата в Столична община“, заяви той.
„ПП-ДБ-Спаси София не успяха да организират политическо мнозинство, което да поеме отговорност за управлението и трябва да се търси решение в по-широк формат“, настоя още той.

Вили Лилков се надява общинските съветници да завъртят колелото и да изберат поне един временен председател на градския парламент. Със серия от разговори до 11 януари трябва да се намери решения кой да е председател на СОС, надява се общинският съветник.

„СОС не може да взема никакви решения, не можем да приемем бюджет, план-сметката за чистотата, ще работим със стария, не могат да се задвижат никакви проекти, трупат се преписки, не са структурирани и комисиите, които имат срок да се създадат 45 дни след приемането на бюджета на държавата, дори не сме гласували заплата за кмета, не е приета структурата на общинската администрация и предложенията за реформи, което значи, че няма да има такива през следващите месеци“, изброи Лилков всичките неща, които чакат да се приемат.

Той е сигурен, че с добронамереност ще бъде избран председател на СОС. Ключът за намиране на мнозинството е в ПП-ДБ-Спаси София и ГЕРБ-СДС.

„Изтощително е да се търсят плаващи мнозинства в градския парламент. Възможната опция е Столичен общински съвет на ротация“, категоричен бе той.

„Не бих казал, че ще се извиват ръцете на кмета на София Васил Терзиев, а той трябва да започне да събира общинските съветници и да предлага решения“, коментира още Лилков, който се надява на 11 януари СОС най-после да пусне бял дим от комина.

Той обясни, че първото условие да заработи Столичният общински съвет е да бъде избран председател. „СОС не може да се задава по общинските решения, не може да приеме бюджет, не може да приеме план-сметката на чистотата“, посочи Вили Лилков в сутрешния блок на bTV.

„Всичко е блокирано, трупат се преписки“, изтъкна той. Все още не били структурирани и общинските комисии в градския парламент, не била гласувана и дори заплатата на кмета.

Лилков обясни и, че засега не са гласували заплати на съветниците.

„Ясно е, че трябва да се търсят решения в по-голям формат, общи преговори. Идеята ни с Карлос Контрера е да съберем по двама представили и да завъртим колелото, поне да изберем една фигура начело, ако трябва и временно. Възможна стъпка е и шеф на ротация“, поясни Лилков. „Кметът на София Васил Терзиев е предложил 109 проекта за капиталовата програма за общините, но тези проекти би било хубаво да бъдат разгледани и от общинските съветници. Блокажът е много сериозен и софиянци започват да понасят всичко това“, завърши Вили Лилков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории