Дачков пусна грозен колаж на Борис Бонев и го приспа: Моли се Путин да му спаси мръсния задник

1

Борис Бонев сам призна, че Паметникът на съветската армия е демонтиран по конюнктурно-политически причини, а не заради „голямата битка със злото за паметта“. Ето какво заяви неуспелият кандидат-шеф на Столичния общински съвет в понеделник: „Под нашите хора разбирам само от „Спаси София“. От нашите партньори в СОС има хора, които искат да се пренесе сглобката и в София. В седмицата, в която говорихме с БСП за разбиране, някой взе решението за МОЧА. Ще бъдем в опозиция, ние с ГЕРБ в сглобка никога“.

Явор ДАЧКОВ, Филтър

Бонев потвърди информацията, която аз и мои колеги имахме, че мнозинството в СОС е договорено между Васил Терзиев, „Спаси София“ и БСП с председател на съвета от левицата, а внезапната акция срещу Паметника на съветската армия се е случила, за да го направи невъзможно. Инициатори са активистите на „Демократична България“ в областната управа. Те предприеха абсолютно незаконното рязане на фигурите от постамента, за да постигнат дребнавата си политическа цел и София да не получи най-после стабилно управление месец и половина след изборите. С този ход ДБ изолира БСП, която след ексцесиите с паметника няма как да подкрепи Терзиев и неговите хора в общината. Освен това ДБ тласна Терзиев в обятията на Борисов и досегашния модел на управление на ГЕРБ в общината, защото друг вариант за постигане на мнозинство няма.

Самият Терзиев онзи ден се затюхка и написа сърцераздирателно във Фейсбук: „Изборът на председател на СОС не търпи отлагане. Кое е по-важно: един паметник или 1 млн. живота в София?“.

Логичният въпрос към него пък е – щом този паметник не е толкова важен, защо позволихте да го нарежат по най-варварския начин, вместо да се погрижите за мнозинството, което е ваша отговорност като победители?

Това са риторични въпроси. Нито Терзиев, нито Бонев имат елементарни политически умения, за да ги разберат. Те са поредните нарциси, които много искат да са на власт, но като я вземат, не знаят какво да правят с нея. Бонев, например, искаше да става шеф на СОС, а през цялото време повтаря, че не иска подкрепата на ГЕРБ, въпреки че е очевидно, че без техните гласове математиката не му излиза. От щаба на Терзиев се кълняха, че самият Путин се е въплътил във Ваня Григорова и ще стане кмет, а сега се молят на Путин да им спасява задниците. От месец и половина не могат да изберат шеф на съветниците в общината и по протокол още циклят на първо заседание, защото общинския съвет не може да работи без избран председател, а от месец цяла София е осеяна с паднали клони след първия ноемврийски сняг, които Терзиев още не може да извози. Виж, да щипнат 50 000 лева за грозна коледна украса пред „Св. Александър Невски“ успяха светкавично.

Да припомням ли и всички злорадствания на ПП-ДБ към ГЕРБ от миналите и по-миналите избори, че който е победител, той носи отговорност за мнозинството…

Сега сами се поставиха в ситуацията да се унижават и да молят Борисов за подкрепа. Ще трябва да го направят лично, защото Бойко Борисов пое софийската организация. На Терзиев ще се наложи да се унижи и да отиде на килимчето в Банкя, но и тогава едва ли ще се научи как се прави политика.

Сега няколко думи за паметника. Както се разбра – това беше политическо-битово решение, продиктувано от клановите разделения в ПП-ДБ и няма нищо общо с високопарните думи за историята, справедливостта и големите идеи на българските русофоби. Ако им влизаше в политическите сметки да го оставят, щяха да го държат до края на света. Както впрочем го държаха и до вчера, а решението за премахването му е от години.

Политическите играчи не ги интересуват идеите, а сметките. Колкото до политическите запалянковци, които много се кефят на това варварство, ще им припомня, че преди 25 години СДС така се радваха и на ексцесиите на покойния Евгений Бакърджиев с мавзолея, но после никога не видяха повече власт. Това е театър за лумпени, който няма нищо общо с важните разговори за историята и паметта. В България последните две никога, ама никога не са били не само на почит, но дори и в списъка с второстепенните за българите неща, така че това, което се случва с Паметника на съветската армия е логично и естествено.

ния задникКомунистите, които днес много си дерат ризите за него, също много обичаха да събарят паметници, да заличават паметта и да подменят историята. Това, изглежда, е част от националния ни характер. Само ще отбележа, че съветската армия спря Хитлер, чиито планове за славяните бяха същите като онези за евреите. Да започнеш да умуваш как да извъртиш този факт така, че да изкараш, че не е факт, е психопатска история. Аз не споря с психопати. Отдавна съм разбрал, че няма смисъл. За тях можем само да се помолим.