Румен Радев прати вицето си Йотова да вилнее при Цветанка: Ако Асен Василев беше мъж…

илияна йотова

Вчерашното поставяне на държавния печат върху поправките ще бъде временно, предупреди вицепе

Срам е начинът, по който се промени българската конституция. Ще видим как ще проработят отделните текстове, но последните поправки ще останат с етикета „анти Радев“ – така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира промените в основния закон, приети окончателно вчера в Народното събрание.

Още в същия ден президентът Румен Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд за промените.

Прецедент е конституционни текстове да бъдат атакувани едновременно и от президента, и от парламента, така че вчерашното поставяне на държавния печат ще бъде временно, коментира още Йотова.

Според нея не може да се говори за независимо решение на президентската институция за съставяне на служебен кабинет, щом държавният глава ще има списък от хора, между които може да избира служебен премиер. Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в основния закон ще има право да избира между председателя на парламента, шефовете на БНБ, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници. Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напускат важните с длъжности си, за да станат служебни премиери.

„Проблемът не е независимостта на властите. Проблемът се казва Румен Радев и страха от него“, коментира вицепрезидентът в ефира на Би Ти Ви.

Йотова заяви, че няма промяна в мнението на Радев за българите в чужбина и участието им в управлението. Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно гражданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се противопостави остро президентът, а някои припомниха негово изказване от 2019 г., в което предлагат нашенци в чужбина да участват по-активно в политическия живот. Вицето му обаче обясни, че президентът е говорил за български по рождение.

Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно гражданство, когато разполагат с класифицирана информация.

Конституцията не е Закона за движение по пътищата, макар че и там е непростимо. Не може да се променя през месец, коментира тя. И припомни за таксата за пренос на руски газ през територията на България, като обвини правителството, че „е поставило отново на карта“ нашето членство в Шенген, тъй като Унгария се противопостави на таксата и заплаши с вето. Нито днес, нито утре в дневния ред на парламента на Нидерлания имало точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както се очакваше, посочи Йотова.

Аз очаквах след всичко това, което натвориха, и „Булгартрансгаз“ едва не фалира заради Асен Василев, мъжка постъпка щеше да е да излезе и да каже „Господин президент, бяхте прав“, посочи тя.

Според нея предложението на Австрия страната ни да се присъедини поетапно към Шенгенското пространство, като първо влезе по въздух, е предпоставка никога да не се присъединим напълно.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории