Мъжката секретарка на Радев вилнее в ефир: 6 убити деца, бе! ДЕЦА! А всички депутати мълчат…

1

И убитите през 1943 г. деца в село Ястребино влязоха в политическите спорове на президентството с правителството и подкрепящите го евроатлантически партии ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

„Вчера почетохме една 80-годишнина. Нито един от така наречените евроатлантици не спомена за убитите деца в Ястребино. 6 деца. Нито един не ги почете дори с пост“, това заяви в предаването „Здравей, България“ Димитър Стоянов, секретар на президента по сигурност и отбрана.

Клането в Ястребино е извършено на 20 декември 1943 г. 18 души, от които 6 деца, са разстреляни, защото са укривали и подпомагали комунистически партизани. Шестте убити деца са на възраст между 6 и 13 години. Има обаче и контра-версия, че партизани са убили децата, за да не ги издадат!

Стоянов вкара темата за ястребинчетата в тази за  премахването на Паметника на Съветската армия. Него определи като акт, който е в противоречие на всеки един закон. „Има две разпореждания на съда, които казват, че няма административен акт за тези действия“, заяви Стоянов. За него паметникът в центъра на София бил в памет на победата над нацизма.

Всяка една гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, може да бъде превърната в гениална глупост. Общо взето, натам сме се насочили с промените в конституцията“ – така той коментира конституционните промени, които дават прави на българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри.

Самият Румен Радев се ангажира пред българи в чужбина, че с промни в конституцията ще се признае двойното им гражданство и ще им се даде право да участват в политическия живот. Сега обаче тази промяна е сред мотивите му да атакува промените в Конституционния съд.

„От казаното от президента през 2019 г. има няколко съществени момента. Първото, което казва президентът – да отворим дебата за двойното гражданство и възможността за такива българи, родени в България, и получили в последствие вторично гражданство, да станат съответно депутати, премиер, та даже и президент на Република България“, заяви секретарят му.

По думите на Стоянов казаното от президента е съществено различно от новите промени в конституцията. „Опасявам се, че с отварянето на конституцията по тема двойно гражданство освен депутати, следващия път трябва да си изберем и преводачи заедно с тях“, коментира човекът на Радев. Той каза още, че единственото ограничение сега ще бъде даден човек с двойно гражданство да има уседналост 18 месеца.

Другото, което Стоянов изтъкна като аргумент е, че през 2019 г. средата за сигурност е била коренно различна от тази в момента. Той цитира и позиции на конституционалисти, които в публичното пространство са се обявили против промените в основния закон.

„Президентът през 2019 г. издигна точно тази теза – двойното гражданство да бъде в държави, които са с утвърдени демокрации – САЩ, Канада, ЕС, Швейцария, но така записано в конституцията – няма абсолютно никакво ограничение“, заяви Стоянов.

Той критикува и промените, свързани със служебните правителства. „С ограничението за избор конкретни лица от един списък. Защо е допуснат председателят на НС, а не са допуснати заместник-председателите? Отговорът е много ясен и прост – за да не може в един момент част от опозицията да влезе в управлението на страната през служебно правителство. Целта на управляващите е да се капсулират и да управляват дълго-дълго време“, заяви Стоянов.