Само в 7DniSofia.bg

Пеевски заплаши СЕМ: Сезирайте се вие за жената на Путин в София, да не ви сезирам аз!

payimage-603483

Председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски остро осъди поканата на руската посланичка Елеонора Митрофанова да даде интервю пред БНР.

„Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР. Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС“, казва Пеевски в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

„Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности.

Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация.

Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир.

Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели“, обяснява председателят на ПГ на ДПС.