Борис Бонев се обиди и прекрати изявление! Хекимян: Комично е да правим ротация с него

борис бонев, антон хекимян

Проваленият лидер на „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев май е готов да се оттегли от битката за председателското място в Столичния общински съвет.

„Нямаме дори издигнат кандидат“, коментира днес той пред журналисти, след края на четвъртата среща на съветниците в рамките на първото заседание на СОС. На въпрос кой ще е кандидатът за шеф на общинския съвет от ПП-ДБ-СС той не отговори и прекрати изявлението си пред медиите, чупейки от яд меките си китки

При третия епизод от сагата за избор на председател на съвета Бонев направи крачка назад.

„Положихме огромни усилия да формираме мнозинство около политики и приоритети. На тях никога не е ставало дума за търговия с постове и позиции. Имахме много повече общи неща, отколкото разделителни линии. Защо тънките политически сметки станаха водещи и защо отстрелването на политическия опонент стана по-важно? Даваме си ясна сметка, че ако потретим избора – едва ли ще видим друг резултат, и взехме решение днес да не издигаме кандидат. Така даваме възможност на всички вас – 38 общински съветници, да изберете председател“, каза тогава Бонев и обясни, че така показва, че групата им в СОС и той самият не са причината за блокадата на съвета.

Дали Бонев остава в играта за шефското място не са разбрали и от ГЕРБ.

„София и кметът Терзиев са заложници на Борис Бонев и неговото желание да бъде председател на СОС. Ние до този момент от групата на ПП-ДБ-СС не чухме друго предложение, видяхме само че Борис Бонев е изтеглен. Ние не разбрахме по никакъв начин дали той отново ще кандидатства за това място, защото предишния път като че ли оттеглянето му беше мнимо и продължаваме да сме в неведение какво се случва“, коментира Антон Хекимян от ГЕРБ.

Той призова Васил Терзиев да взема юздите и да поведе преговорите с партиите в съвета. Разказа, че снощи в 18,00 часа ГЕРБ-СДС са получили покана за среща, на която да обсъдят политиките за следващите 2 месеца.

„А за следващите два? А за по-следващите два? Ротационен председател на общинския съвет на два месеца ли трябва да има, ако не стигаме до съгласие? Това е изключително важният въпрос, който повтаряме от самото начало – ние трябва да знаем какво е мнозинството и кой ще бъде председател, подкрепен от това мнозинство“, коментира Хекимян. Запитан обаче ротацията в София дали е вариант, обясни, че се е пошегувал и ротация на два месеца би било комично.

„За разлика от колегите, ние не решаваме кадрови въпрос на един сърдит общински съветник. Ние не търсим работа на нито един от съветниците от нашата група, както правят колегите и обичат на инат Борис Бонев. Това е причината София да е в политическа криза, която се превръща в управленска“, коментира бившият председател на СОС Георги Георгиев. Ще има ли управленско мнозинство, попита Георгиев.

Откаже ли се Бонев, в играта остават трима кандидати – Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.