ГЕРБ никога не беше удрял така по Радев: Политически лицемер за вътрешна употреба

7 Dni Sofia04.12.2023
payimage-583386

Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба.

Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии.

Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО.

Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, написаха в позиция от ГЕРБ.

Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

Това пък каза председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той участва в конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“.

Позицията на президента е предсказуема и последователна. Позицията на мнозинството също и тя ще е в посока да се преодолее ветото, защото външната политика на България се базира на цел, която е записана в Конституцията и тя е съдействие за установяване на справедлив международен ред, коментира Желязков по време на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“. Според него народните представители са достатъчно запознати и са взели мотивирано решение.

Припомняме, в мотивите към ветото на президента е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.