Разследване на Euractiv разкри Румен Радев! Вече цяла Европа знае кой е и какво готви

7 Dni Sofia04.12.2023
payimage-607222

ЕС трябва да се готви за втори Виктор Орбан в България

Ако Румен Радев влезе в политиката и бъде избран, това ще подкопае сериозно националистически партии като радикалната проруска партия „Възраждане“ и БСП

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите мерки срещу своята местна партия в България, която обяви намерението си да формира широка коалиция с проруските националистически партии. Това заяви пред брюкселското електронно издание Euractiv генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Междувременно в София експерти казват, че българският президент Румен Радев е отговорен за националистическия скок и че ЕС трябва да се подготви за правителство, подобно на това на Виктор Орбан в Унгария, готово да се възползва от нарастващата „умора“ от войната в Украйна.

Euractiv съобщи в четвъртък, че Българската социалистическа партия (БСП), официален член на ПЕС, обмисля създаването на нов ляв националистически блок, включващ 16 партии. Сред тях са проруската и пропутинова антиевропейска радикална партия Атака (Национално обединение Атака), ръководена от Волен Сидеров, както и русофилската партия на Николай Малинов, който в момента се изправя пред българския съд по обвинения в шпионаж в полза на руски олигарси.

„Ако ръководството на българската партия действа по начина, описан в журналистическата статия, е сигурно, че Партията на европейските социалисти ще предприеме последователни мерки, както се случи в други случаи, особено в Словакия“, каза Филибек пред Euractiv в кулоарите на събитие в Брюксел в четвъртък (30 ноември). В началото на октомври ПЕС прекрати членството на проруските словашки партии Smer на Роберт Фицо и партията Hlas на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след „завоя си надясно“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против инициативата на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция, която според нейните изявления признава трети пол, несвързан с биологичния пол. Нинова изрази и възхищението си от Роберт Фицо и неговия патриотичен завой.

Междувременно в София експерти казаха пред Euractiv, че президентът Румен Радев стои зад националистическия завой на българската левица и че институциите на ЕС трябва да се подготвят за правителство в стил „ала Орбан“.

Първан Симеонов от Gallup International Balkan каза пред Euractiv България, че заемането на централно място в лявото политическо крило е по-скоро прерогатив на българския президент Румен Радев, „а не на г-жа Нинова“.

Президентът Румен Радев е силен противник на изпращането на военна помощ на Украйна, желае да направи компромис с Кремъл и се смята от мнозина за подражател на политическия стил на унгарския премиер Виктор Орбан. „Радев е основното звено във веригата между всички тези разединени фактори на лявото и патриотичното пространство“, каза експертът.

Българската левица, която се базира на носталгията по комунистическото минало и чувството на благодарност, което много българи изпитват към Руската империя, която освободи България от османско владичество в края на 19 век, се превърна в средство за националистическа и прокремълска реторика.

„Нинова усеща, че това патриотично пространство започва да се фрагментира и иска да бъде неговият център на тежест. Този човек обаче ще е Румен Радев, а не тя“, каза експертът.

Междвременно Радев беше избран за президент през 2017 г. с подкрепата на проруската Българска социалистическа партия (БСП), но бързо показа своя политически стил и потенциал да спечели леви консервативни и евроскептични избиратели. Той беше преназначен за втори петгодишен мандат.

Експертът добави, че Радев вече е изградил силна неформална мрежа от влиятелни кметове, които ще станат гръбнакът на бъдещата му партия. „След две-три години Радев ще е изградил политическата си инфраструктура, за да влезе в партийната игра. Той не прилича на Робърт Фицо. По-скоро прилича на Виктор Орбан, но с наклон вляво“, допълни Симеонов.

В по-широк контекст политологът от „Галъп“ каза още, че решението на БСП да създаде проруска националистическа коалиция е симптом на случващото се в Европа.

„Това показва, че „основните“ политици, ориентирани към Изтока и критично настроени към Запада, придобиват все повече и повече самочувствие в Европа“, обяснява той.

„Случаят с Нинова е твърде малък пример. Най-големият пример в България е „Възраждане“ и Румен Радев“, добави той. Симеонов смята, че всички тези източноориентирани политици усещат, че вятърът отново започва да духа в тяхната посока.

„Засега контраофанзивата на Украйна се провали. На Запад се говори за преговори с Русия, а България е страна, която исторически има проруски настроения. Всички хора, които днес не се чувстват представени, ще се обърнат към това проруско политическо пространство“, добави той, предупреждавайки за умората, причинена от войните на европейския континент. „Това правителство прави най-трудното и губи подкрепата на населението. Лидерите поемат негатива, а Радев стои и чака“, допълни Симеонов.

Според анализатора на „Тренд“ Димитър Ганев БСП от години се отдалечава от ценностите на европейските социалисти, а лидерът ѝ Корнелия Нинова иска да прилича „много повече на Виктор Орбан, отколкото на ММ“ (Мартин) Шулц и (Олаф) Шолц.

Ганев настоя, че човекът, който може да стане „българският Орбан“, е Радев, който в момента има много ограничени президентски правомощия. „Идването на Радев на власт е реална възможност. Остават му още три години президентски мандат.

Ако през този период няма парламентарни избори, нещата ще вървят много добре за него. Президентският му мандат се очаква да приключи през януари 2027 г., а пет месеца по-късно ще има парламентарни избори“, каза Ганев. Политологът е категоричен, че Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат. „Румен Радев вече създаде значителна мрежа от кадри чрез временните правителства, които назначи. Тази мрежа непрекъснато го натиска, за да получи власт чрез него“, допълни Ганев.

Следователно се очаква Радев да играе водеща роля в българската левица, която в сравнение с европейските леви партии е консервативна, патриотична и по-нюансирана от строгия евроатлантизъм на сегашните лидери. „Българите не са крайни хора. Те не искат крайни варианти“, каза Ганев и добави, че това означава, че Радев вероятно ще следва политическия консенсус за членство в ЕС и НАТО, но няма да поддържа толкова силна пронатовска позиция.

„Нещо като Виктор Орбан, но в левицата“, добави той. Наистина, ако Радев влезе в политиката и бъде избран, това ще подкопае сериозно националистически партии като радикалната проруска партия „Възраждане“ и БСП, добави той.

Източник: Euroactive