Румен Радев ще излезе тежък милионер от президенството! Вижте тайната му годишна заплата

румен-радев

Румен Радев е най-богатият държавен глава на Балканите! През лятото той лъсна като най-заможен сред колегите си от Румъния, Сърбия и Македония, и тази година отново ще финишира с преднина пред тях в банковата сметка.

Вместо оповестените 79 000 евро годишна заплата като президент, Радев прибира 235 540 лв. Така за мандат той спестява над един милион!

Преди броени дни НСИ обяви поредния скок в средната работна заплата за страната, от който според мнозина се облагодетелстват най-вече първите мъже в държавата.

След увеличението депутатската заплата стана 6 765 лв., но депутатите получават още една трета от сумата в брой за секретарки и сътрудници, бонуси за участия в комисии, бонуси за трудов стаж и така реално избраниците масово се разписват на доста повече от 10 бона месечно.

Росен Желязков се оказва най-ощетен. Макар като председател на парламента да се разписва на 55% върху основните пари на колегите си в парламента, според мнозина той е най- ощетен, тъй като няма право да участва в комисии, което носи около 15% върху месечното възнаграждение на депутатите, а за председателите на комисиите – 35%. Така Желязков направо тъне в немотия с около 11 бона месечна заплата.

Съгласно закона, Радев прибира две депутатски заплати, което прави „скромните“ 13 530 лв. месечно. Към тях трябва да сложим и добавката от 1.6% за всяка година трудов стаж, а държавният глава има зад гърба си 30,5 години, изработени извън „Дондуков“ 2.

Така само от стажа, президентът прибавя годишно 81 180 лв. към заплатата си, а без да се брои трудовият му делник в миналото, би прибрал 162 380 лв. годишно.

И макар тази сума да е главозамайваща за всеки редови данъкоплатец, то числото, което Радев действително получава на година заради стажа си, е 243 540 лв., което прави месечно 20 295 лв. И тъй като всичките му разходи са поети от бюджета на Президентството, на практика той може да спестява цялата сума.

Действително, съгласно Конституцията, държавният глава няма право и на ден отпуск, но враговете му продължават да размахват изчисленията на заплатата му, които могат да разплачат всеки пенсионер, и не само.

Източник: Уикенд


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории