Шефът на МВР направи Денков за смях и отсече: Аз оставка на Кирил Петков няма да дам

payimage-599277

„Всички станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС“.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в изявление след снощните батални сцени в центъра на София и поисканата му оставка от Кирил Петков.

„Заставам зад всички служители, които с риск за живота си, предотвратиха нещо много по-сериозно. За час бяха потушени безредици, които в други страни стават масови. В същото време не приемам действията на единици, които превишиха правата си. Затова директорът на СДВР е назначил вътрешна проверка.Тя ще бъде извършена в спешен порядък“, добави министърът. Калин Стоянов благодари на полицаите, които са помагали на пострадали и се извини от името на МВР на мирнопротестиращите, които са участвали в потушаване на безредиците. Той добави, че организаторите са го уверявали, че протестът ще бъде мирен. За да няма паника казах вчера, че не очакваме провокации, но се бяхме подготвили с 1600 полицаи. Провокаторите се появиха по-късно, категорчиен беше Стоянов.

Министърът поясни, че оперативното ръководство е било поверено на главния секретар и затова казвам защо не съм бил на място – „Аз съм част от политическото ръководство на МВР и не следва да съм на терен, но през цялото време е бил в непрекъсната комуникация с шефа на СДВР и с главния секретар на МВР“.

Той отговори и на обвиненията на Денков защо не е бил на заседанието на МС

„Бях на изслушване в парламентарна комисия за Шенген, а после имах среща със 7 директори на граничните подразделения в страната, за да объдим миграционната обстановка

Не съм бил нито на кръчма, нито дискотека. Относно ходенето на кино Стоянов поясни, че МВР е консултант на филм за телефонни измами „Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам. Освен ако някой не смята проблема за забавен. Не съм бил с изключен телефон“.

„Няма абсолютно никакво напрежение между мен и премиера Денков. Ако аз подам оставка, това означава, че предавам всички служители, които бяха на терен„, категоричен бе той

Стоянов бе категоричен, че само навременната и адекватна реакция на полицията и жандармерията са предотвратили по-сериозни щети, дори жертви. „В заведението бе нахлуто, защото там се криеха провокатори. Ако МВР не си бе свършило работата, можеше да има жертви, а днес чета за превишаване на полицейските действия, Ние отговорихме реципрочно. Имаше опасност за мирните граждани, за имуществото им. Действията ни са с цел да не се стига до безредици и недай си боже жертви“, заяви министър Стоянов.