Само в 7DniSofia.bg

ГЕРБ и ДПС разкриха за тайна среща днес с Асен Василев: Принудихме го да върне няколко милиарда лева

payimage-593509

Среща между ГЕРБ, ДПС и Асен Василев се е провела тайно днес. На финансовия министър са били поставени няколко условия, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„За това, че в сряда двете други ще участват в кворума на Народното събрание и ще покажат, че евроатлантическото мнозинство го има. Тези условия бяха по следните теми: дерогация, държавен бюджет и евроатлантизъм. Като получихме уверения, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува заедно с „Възраждане“, БСП и ИТН“, заяви Атанасова.

Василев обещал премахване на дерогацията в 2 стъпки: от 1 януари – спиране на квотите за износ, от 1 март – окончателна отмяна.

„Като за този преходен период се сме съгласили единствено, за да няма сътресения. По отношение на бюджета намерихме възможности всички искания на групите да бъдат изпълнени“, заяви тя.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд. заради настояване на ГЕРБ да бъдат по-реалистични.

„Точно толкова, колкото е предполагаемата планирана вноска от таксата за газа. Другото искане на ГЕРБ беше списък с стратегически обекти, който са АМ „Струма“, пътят Плевен-Русе, АМ „Хемус“ и др. ДПС постави условия да има приоритетен списък с инвестиции за общините. Тези два приоритетни списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене. Капиталовата програма от 12 става 10 млрд., което е достатъчно според нас да покрие всички тези изисквания и да не вкара икономиката в рецесия. Намаляваме прага на дълга с 1,2 млрд. Така постигнахме съгласие по рамката“, каза политикът от ДПС.

Асен Василев внася бюджета следващата седмица.

Финансовият министър и Теменужка Петкова определиха разговорите като конструктивни.

„Отпада вноската от „Газпром“ като не 100% сигурна. Ще преработим бюджета в този му вид, за да мине през тристранките. Общините ще трябва да поработят малко по-бързо, за да са готови до 11-12 декември с приоритетните проекти. Според мен намереното решение за дерогацията е изключително полезно, защото от една страна се спира износа и парите за Русия, от друга страна с дата 1 март се гарантира, че ще има плавен преход и няма да се вдигнат цените. Имахме полезен разговор с колегите от ГЕРБ, за това, че нито ние, нито те е добре да сформират мнозинство с другите партии в парламента, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие“, каза Асен Василев.