Важно ченге прочете присъдата на Николай Денков в „12+3“: Близките му живеят богато от корупцията с „Лукойл“

7 Dni Sofia14.11.2023
николай денков

Желанието за удължаване на дерогацията е свързано с това, че управляващите в момента не са много сигурни в политическото си бъдеще и очаквайки да се изправят пред нови избори, се стремят да се подготвят финансово“, посочва експертът по национална сиг

Професор Николай Радулов, известен експерт по национална сигурност, даде своето мнение по въпроса за националната сигурност и отмяната на дерогацията на руския петрол в интервюто си за „12+3“. Той сподели своите гледни точки и предположения относно важни въпроси преди предстоящите дебати и вот на недоверие спрямо кабинета „Денков“.

В интервюто бившото ченге изрази мнението си за евентуалната отмяна на дерогацията на руския петрол и свързаните с нея последствия за националната сигурност. Според него, ако премиерът Денков бъде последователен с политиката си към Русия, дерогацията би следвало „да се случи веднага“. Той изрази съгласие с Делян Добрев по този въпрос и посочи, че продължаването на дерогацията може да създаде възможности за корупция чрез посредници. Според него тези пари вероятно достигат до близки политически фигури.

„От тази гледна точка съм на страната на Делян Добрев. Друг въпрос е, че лично за мен продължаването на тази дерогация и това, което се е случвало до момента, е хранилище на корупция. Чрез производството и продажбата на деривати от петрола в „Лукойл“, се създават много възможности за работа чрез посредници. Очевидно е, че тези пари отиват някъде. Според мен те отиват до близки на премиера лица, не близки негови приятели, а близки политически“.

Проф. Радулов изрази предположението си, че желанието за удължаване на дерогацията може да бъде свързано с финансовата подготовка на управляващите предвид предстоящите избори и несигурността в политическото им бъдеще.

„Моето предположение е, че желанието за удължаване на дерогацията е свързано с това, че управляващите в момента не са много сигурни в политическото си бъдеще и очаквайки да се изправят пред нови избори, се стремят да се подготвят финансово“, посочва той.

Относно въпроса за националната сигурност, професор Радулов посочи, че дерогацията е важен инструмент и сравни я с „Балкански поток“, като сподели, че има политически рискове, свързани с продължаването ѝ. Той подчерта, че трябва да бъдем последователни в отношението към руския петрол и не би следвало да гоним руски шпиони, преди да ги изобличим и определим съучастиците.

„Дерогацията е точно толкова полезна за националната сигурност, колкото и „Балкански поток“, с който развързахме ръцете на Путин за войната в Украйна. Има политически рискове, но те са свързани с продължаване на дерогацията“, твърди още проф. Радулов в интервюто.

Също така професор Радулов коментира и въпроса за ДАНС и искане за смяната на шефа на ДАНС, което бе предложено от премиера Денков. Той заяви, че министър-председателят не разбира достатъчно от сигурност и трябва да има еднакво отношение към службите във всички случаи.

„Министър-председателят не разбира нищо от сигурност, той е специалист в други области, очевидно някой му подсказва. Но трябва да имаш едно и също отношение във всички случаи – или вярваш на службите, или не им вярваш. Не може висшите служители във властта да смятат, че законите не се отнасят до тях“, посочва той.

В предаването проф. Радулов сподели и своите очаквания към утрешните дебати по втория вот на недоверие.

„Всички мотиви за вота касаят съществуващи проблеми. Очевидно е, че в част от проблемите, свързани с отбраната, става дума за корупция. Има и открити елементи на корупция. Става въпрос за това, че г-н Тагарев се опитва да даде поръчка за 11 млн. на фирми, свързани със свои близки“, твърди още проф. Радулов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории