Борисов бесен във Варна, на кого опъна ушите: Не се карайте! Докарате ли го до балотаж, идвам да хвърлям чоп

1

Завършване на магистрала „Хемус“, реализиране на „Черно море“ и нов стадион – това пое като ангажимент пред варненци лидерът на ГЕРб Бойко Борисов. Според него инвестицията в стадион ще е от порядъка на 40 млн. „Ще натиснем да направим Варна да има стадион, какъвто има Пловдив. Ще го направим“, увери той. „“Хемус“, когато реално се върнем да управляваме отново ще е приоритет. Това е нужно. И Търново-Русе. България без тях не може. Трябва да свържем юга и севера. Дуранкулак, Варна Бургас – тази връзка трябва да се направи, сиреч магистрала „Черно море“. Този път сега да остане крайбрежен туристически. Да има и транзит за тировете. Все някой ден ще има и трети мост на Дунав, не знам кога ще е“, обясни той пред хиляди симпатизанти на партията.

„Ние строяхме и по тъмно, и по светло. Сега до Варна щеше да има магистрала, „Хемус“ щеше да е готова. Като ни изтече мандатът и си тръгвахме, оставихме 1,35 млрд. да ви я достроят. Сега питате ще се построи ли. Не – похарчиха парите. 1,2 млрд. оставихме за ВиК. Няма ги. Дефлацията е над 5 млрд., сега взимаме още 5. Каква Хемус?“, гневен бе той от пропилените възможности за развитие след управлението на ГЕРБ.

Борисов постави и задача на местните – да облагородят района на бившето пристанище. „Преместихме го, там трябва да има конгресен център. Хвани местните строители, имат инженери, архитекти, изработете варненски проект как тази, най-красива част към морето, да се развие – ресторанти, яхти, място за отдих. Обединете се, направете нещо добро за Варна. Не се карайте. Ако има балотаж, трябва да дойда да хвърлям чоп…“, обърна се той към кандидата за кмет от ГЕРБ Иван Портних.

И във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави пред съпартийците си ясна задача – изборна победа.

Борисов припомни, че по времето на управлението му във Варна са идвали канцлери, премиер, президенти, председатели на ЕП, ЕК – „не можеше да ги преброите“.

„Стегнете се, изберете силна местна власт, за да си отстоите интересите. Варна сме я направили не заради Портних, а за хората от града и областта, за всички, които живеят тук“, призова варненци Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса, че като минал Рижкия проход видял ями, колкото не е виждал години назад. „Не е пипано. От Шумен магистралата, дясната лента, 3 г. не е поддържана. Близо 3 г бе умишлено задържано развитието на държавата. Това е факт, както и да си кривите душите. Едно непостроено от нас ми покажете – катедрала, стадиони, зали…“, заяви Борисов. И подчерта, че тези дни край Драгоман видял мръсотия до шия и пътеки за мигранти.

„Магистралите – потънали в мръсотия, а само за миналата зима, която бе като днешния октомври – над половин млрд. са изхарчени за зимно почистване. Нямаше зима. Мълчание, не е честно – не им вършите услуга. Шамарите отвън вървят. Виждат ни че като нация не се развиваме“, обясни Борисов. Той се ядоса и на идеята за закон „за донос да ти дават пари“. „Издаваш съседа и ти дават пари. Връщаме ДС, доносниците, официално. Ако го бяхме предложили, какво щеше да се говори, вой щеше да има“, гневен бе той.

Лидерът на ГЕРБ иронизира и думите на премиера акад. Николай Денков, че ще строим ядрена централа на тъмно. „Правим я да ви е светло. Строим най-голямата копания в света за ядрена енергетика. Добре направи проектна компания правителството“, оцени той по-ранните решения на кабинета.

Повече от всякога имаме нужда управленски постове да се държат от компетентни хора, припомни евродепутатът Емил Радев.

Депутатът и бивш министър Краен Кралев се възмути от изявлението на финансовия министър Асен Василев и „шофьорчето, което се нарича спортен министър“. „Правителствата на Борисов направиха инвестиции над 500 млн. без да искат ангажимент от спортни клубове и общини. Те са подготвили 10 млн., а искат и 50 % от вас. Откъде клуб по гимнастика ще вземе 200 млн.? Това е популизъм, да не дадат и един лев. Няма да забият и един пирон. ГЕРБ няма алтернатива!“, категоричен бе той.

Според зам. -председателят на ГЕРБ Даниел Митов посочи, че на местна почва не се налага да се прави сглобка. „Необходимо е силно представителство и на Иван, и на листата и на районните кметове. Това ще означава гарантирано качество на услугите – ясли, градини, паркови пространства, инфраструктура. Не харесвам експериментите, а опонентите ни се стремят да започват с експерименти, а Иван е гарант за приемственост в управлението, и за резултати“, посочи депутатът.