Сезираха Бойко за нова афера на Зико в Пловдив: Вдигнал милионите за Атанас Търев, бащата на най-богатия общинар

payimage-295957

Поредният загробващ договор за Община Пловдив е подписан два месеца преди да предаде поста. Със споразумение от 20 септември кметът е вдигнал със 70% парите за депонирането на отпадъците в екозавода в Шишманци.

Допълнителното споразумение с  „Консорциум екологичен завод“, с представителя на консорциума Стоян Гидиков, е било скрито от обществеността, като за него няма официална информация или решение на Общинския съвет. За скандалната договорка днес е информиран и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че той още преди няколко месеца сне политическото си доверие от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Според разписаното от Зико споразумение, от 1 януари 2024 година Община Пловдив ще плаща по 50,31 лева, вместо досегашните 29,29 лева за депонирането и обработката на тон отпадък в депото в Шишманци. За година от Пловдив се изпращат 130 000 тона отпадък, което в абсолютна стойност е над 6 млн. лева на година.

„Консорциум екологичен завод“ има договор за депото за още 10 години след проведената обществена поръчка през 2003 година. Тогава срещу 42 млн. лева, от които 32 млн. лева от държавата, се строи и заводът, както и депото за отпадъци.  През 2022 година бяха дадени още 8,5 млн. лева към фирмата, за да изгради третата си клетка, тъй като първите две са изчерпани.

В мотивите за вдигането на средствата за депонирането на отпадъците е, че индексът на потребителските цени е 236%, а инфлацията, приравнена за последните 20 години, е 136%. Поради това се налага и вдигането със 70% на сумата.

Консорциумът се представлява от юридическото лице „Скок – С“ ЕООД с управител  Стоян Гидиков. Едноличен собственик на въпросната фирма е Атанас Търев, който е баща на общинския съветник от ЗС „Александър Стамболийски“ Кирил Търев. 32-годишният бизнесмен е най-богатият общинар в местния парламент, като е декларирал над 7 млн. лева лични средства.  Търев е един от кандидатите за общински съветници  в коалиция „Съединени за Пловдив“, които са издигнали Славчо Атанасов за кмет.

Атанас Търев е един от  собствениците на фирма „Екоконсулт 2007“, която е едноличен собственик на капитала на фирма „КМД“. Последната обслужва сметосъбирането в Община Пловдив.

Решението за вдигането на сумата е било взето през 10 юли 2023 година по време на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – „Пловдив“. В него участват 9 кмета на общини в Пловдивска област, които ползват депото в Шишманци. Въпреки това никой от Община Пловдив не е информирал за промяната, а тъй като решението влиза от 1 януари 2024 година, то не е задължително и да минава през Общинския съвет.

Срещу самият завод имаше и недоволство от жителите на близките села – Шишманци, Белозем и Стряма заради честите пожари, които биваха обгазявани.