Само в 7DniSofia.bg

Решиха: Национален протест в четвъртък, затварят магистрали, пътища! За Денков има само един ход

7 Dni Sofia08.10.2023
1

На магистрала „Тракия“ се провежда своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица-Изток“. На място са и представители от другите блокади, като на този етап се обединиха около решението от понеделник или най-късно вторник да започне подписка по рудници и цехове за започване на ефективни стачни действия, предава БНР.

Тя трябва да бъде подкрепена от 50+1 процента от работниците. Ще трябва и точно да се формулират исканията към работодателя, както е по закон. Готови са на стачни действия, които да продължат максимално дълго, казаха миньорите.

Обсъждат се и ден и час, на който да се призове за национален протест, на който те очакват подкрепа от цялата страна. До този момент доколкото се разбраха, това ще е четвъртък. 

Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат и по време на ефективните стачни действия. До утре ще трябва да уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятия в „Марица-Изток“. Основното остава изтеглянето на териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, тъй като по закон при стачка исканията трябва да са изпълними от работодателя. В момента вървят и оживени дискусии как да поискат гаранции за работата си в краткосрочен и дългосрочен план.