Как можа, бе, Терзиев? Васко от ДС с с епичен провал в „Дарик“, Хекимян му видя сметката

7 Dni Sofia07.10.2023
1

Първата словесна битка между кандидатите за кмет на София – Васил Терзиев и Антон Хекимян завърши с победа на легендарния журналист в ефира на Дарик.

Дебатът се проведе в 15 рунда от по 3 минути всеки. Кандидатите имаха възможност да представят позициите си по 15 ключови теми за развитието на столицата, като Терзиев каза няколко фундаментални глупости. Най-жалкото е, че накрая отказа да отговаря на Хекимян за ДС-генезиса си!.

Първият въпрос към двамата кандидати беше за ул. Шишман в София. Нито един от въпроси не е бил предоставян предварително на кандидате, беше уточнено от водещия на дебата.

Обичам този град. Децата ми живеят тук. Искам да останат. Градът може много повече. Може да имаме грижа за следващите поколения, да мечтаем по-смело, обясни Васил Терзиев защо иска да стане кмет на София.

От своя страна Антон Хекимян заяви, че живее живота на 90 процента от софиянци, ходи по същите тротоари. Искам да решавам проблемите на хората, искам да завърша големите инфраструктурни проекти. На проблемите с детските градини трябва да се сложи край, каза още Хекимян.

Тема номер едно – обществен ред, коментираха двамата кандидати за столичен кмет. Как ще се ползват сигналите на гражданите?

Едно от най-централните неща в нашата програма е комуникацията с гражданите. Трябва да има проследяемост на сигналите и все по ефективна община, която да обслужва гражданите, посочи Терзиев. По думите на Антон Хекимян гласът на хората трябва да бъде чут „и аз съм човекът, който може да чуе хората“. Ние трябва да спрем убийствата на пътя . Нула жертви на пътя е нещо постижимо, посочи той.

Тема номер две – транспорт и паркиране и състоянието на велоалеите в София.

Карам колело, когато имам възможност, велоалеите трябва да се поддържат и да се изграждат нови, включително в кварталите, обясни кандидатът на ГЕРБ.

65 км са в момента велоалеите в София, нашата визия е да изградим нови 100 км. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има някаква смисъл, за да бъдат те свързани. Трябва да се работи с данни, посочи от своя страна Васил Терзиев.

Тема номер три – образование, детски градини, училища

37 детските градини могат да бъдат построени до края на мандата. Проблемът с яслите е по-голям, в някои от районите липсват терени, обясни Антон Хекимян. Би било много добре в партерите на големите фирми да има детските градини. 10 хиляди са липсващите места в детските градини. В момента всичко е ориентирано къде живееш, а не къде работиш, смята Васил Терзиев. Вярвам в модела в партерите на големите фирми да има детски градини. Несправедливо е подпомагането само на родителите, чиито деца са записани в частни детски градини. Най-важното нещо е да се фокусираме върху строежа на детски градини, допълни кандидатът на ‚Продължаваме промяната“.

Тема номер четири, по която дискутираха кандидатите е хармоничната градска среда. Каква да е санкцията срещу фирмите, които чупят жълтите павета?

Стандартите трябва да се спазват. С възмущение съм гледал как се чупи паве, каза Антон Хекимян. „Къщата с ягодите“ е една от знаковите сгради в София, която трябва да бъде спасена, каза Хекимян.

Защо толкова години не се направи нищо по въпроса със стандартите. Липсват глоби, несъразмерни с големината на проектите. Не е въпрос на майстори, отговори от своя страна Васил Терзиев.

Сградата на МВР на Лъвов мост би трябвало да се реставрира, заяви като истински комунистишчески наследник Васил Терзиев. А би трябвало точмно ДС-отрочето най-добре да знае, че дълги години тази сграда бе символ на Злото в София, където милиционерите пребиха стотици столичани!

Тема номер пет – спорт.

Мисля, че едно училище остава с непостроен физкултурен салон, каза Хекимян. Трябва да се продължи със спорта на открито, допълни той. Визията на Терзиев е отварянето на всеки училищен двор. За нов национален стадион съм и трябва да е извън центъра, допълни той.

Тема номер шест – здравеопазването

СО е най-големият здравен оператор в държавата. Бихме работили целият поток от хора да не бъде насочван към големите общински болници, каза Васил Терзиев.

Има нужда от детска поликлиника в София, каза Хекимян. В София трябва да има хосписи за старите хора, смята той.

Тема номер седем – екология и туризъм

Защо 15 г. общината не влезе в ролята си да задвижи отчуждителните процедури, попита Терзиев. Знаете ли колко струва това, контрира го Хекимян. 10 милиарда, отговори Терзиев най-нагло. И не обели дума, че сред партиите, които са го издигнали за кмет са и зелените отрепки, които спират развитието на Витоша, водейки финансова война с Цеко Минев.

По отношение на лифтовете към Витоша трябва да се спази разпореждането на главния архитект, каза Хекимян. Проблемът е в приватизационния договор, решението е да се седне на масата и да се предоговорят всички проблеми, каза Терзиев. Единият вариант е да има публично.

Тема номер осем – култура

Терзиев заяви, че би показал Народния театър на гост на София, аХекимян ще покаже центъра на София и всички красиви сгради в него. И двамата поискаха развиването на култура по кварталите.

Тема номер девет – бъдеще и смарт сити

Най-мащабният проект за подобряване на дигиталните услуги Голям проблем на общината е, че не работи с дигитализация, каза Васил Терзиев и обеща целият град и инфраструктурата му да бъде в един модел, да има дигитален двойник, за да може да се направи анализ на трафика. Другата голяма инвестиция да е система, през която гражданите да виждат какво се работи Умният град за мен знае как да изразходва ресурсите си, каза Хекимян. Фотоволтаици на училищата, модернизация на мощностите, обеща той.

Тема номер единадесет – крайните квартали на София

Трябва да се изгражда инфраструктура, паркинги, не колите да са в градинките, обясни Антон Хекимян. Според Васил Терзиев има много обещани паркинги и само един реализиран. Трябва да има свързаност и да няма райони втора ръка, каза той.

Тема номер дванадесет – управление на бюджети

Бюджетът ще го управлявам заедно със СОС и екипа ми и всичко трябва да се случва прозрачно, заяви кандидатът на ГЕРБ Имам богат опит в управлението на големи бюджети и взимането на тежки решени, посочи от своя страна Терзиев.

Тема номер тринадесет – бездомните кучета

Ей тук вече Васил Терзиев размаза тъпомера. Докато Хекимян обясни, че ще поиска софиянците, които обичат животни, да направят като него – да си вземат такъв бездомен от улицата, милионерът обеща… Образователна кампания. И се закани на собствениците на домашни любимци, които им позволяват да раждат, тъй като това пречело на Софиа!

Как ще избирате екипа си?

Екипът си го избирам от месеци наред. Познавам си общинската листа. Работя от февруари с екип от над 200 експерта, посочи Терзиев.

Ще търся хора с най-добрата експертиза. Има много ценни хора от екипа на Фандъкова, но искам да работя с нови хора, с хора които аз съм избрал, каза Хекимян.

Тема номер тринадесет – лични качества

Политическа зависимост в нюзрума на БТВ никога не е имало, категоричен е Хекимян. Гарантирам за моята обективност, каза той. Предложението беше неочаквано за мен, отново каза той.

Искам да успокоя г-н Хекимян, че градът ще получи тласък и работата по София няма да бъде спряна. Трябва да няма неудобни въпроси и трябва да се говори за всичко, не съм бягал от нито един журналисти, нито от хората. Всеки е имал възможност да му обясня целия си житейски път.

Какво ще направите с Топлофикация  – София?

Базата трябва да остане общинска и не трябва да има частници вътре, каза Хекимян.

Ако всички идеи зз когенерация бяха реализирани, щеше да си Топлофикация София да си е покрила огромна част от дълговече, посочи Васил Терзиев.

Дебатът между двамата кандидати завърши с блиц интервю и с послания към избирателите.