След пламналата кола на Цариградско в София: Искат промяна на закона за газовите уредби

resize_bmvgori

След като автомобил се самозапали на столичното „Цариградско шосе“, експерти настояват да се преразгледа нормативната уредба по отношение на автомобилните газови уредби и предлагат да се завишат изискванията по проверка и контрол върху тях. Това става ясно от становище на Българската ИТС Асоциация, изпратено до медиите.

Становището е адресирано и до Министерството на транспорта, МВР, Агенция по безопасност на движението и ИА Автомобилна администрация. „По щастливо стечение на обстоятелствата няма пострадали лица, но щетите са значителни. Излишно е да коментираме какъв би бил резултата, ако инцидента се бе случил в задръстване, в тунел, на мост или в близост до бензиностанция“, пишат в становището си от асоциацията. Експертите припомнят, че съгласно Закона за движението по пътищата, всички моторни превозни средства трябва да разполагат с пожарогасител, но няма никакви нормативни изисквания по отношение на вида на пожарогасителя, неговите периодични проверки, годност и техническа изправност. Към настоящия момент обаче липсва регистър относно сервизното обслужване на противопожарните уреди и търговците, извършващи сервизното им обслужване. Тяхната препоръка е да бъдат предприети действия за изменения в нормативната уредба и да се организират курсове за водачи, по подобие на курсовете за първа долекарска помощ за новите водачи, на които да се изучават основните правила за действие при пожар.

По отношение на монтираните автомобилни газови уредби от асоциацията отбелязват, че е въведено изискване в наредбата за регистрация на ППС, АГУ да се регистрират в МВР в срок от 3 години след монтирането им, но този срок е изключително дълъг и създава сериозни рискове, по отношение на проверките на такива уредби. Те настояват проверки и изпитвания на автомобилите да се извършват от акредитирани технически служби, за да се гарантира качество, компетентност и проследимост при извършването н проверките. „Нашето становище е, че следва да се преразгледа нормативната уредба по отношение на автомобилните газови уредби и да се завишат изискванията по проверка и контрол върху такива уредби, за да се избегнат подобни инциденти“, отбелязват от Българската ИТС Асоциация.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории