НДК ще свети в червено – ето защо!

НДК

В Световния ден на сърцето, 29 септември, за четвърта поредна година Дружеството на кардиолозите в България стартира национална информационна кампания под надслов „Използвай сърцето си, за да знаеш“, съобщават от организацията. В рамките на кампанията на 29 септември точно в 19,30 часа столичният НДК ще бъде осветен в червено. Ще се проведе и флашмоб „Живото сърце“ от студентите по медицина от Асоциацията на студентите по медицина в България, а в небето над столицата ще бъдат пуснати балони. През деня програмата предвижда информационна кампания на студентите по медицина в метрото.

На 30 септември в Южния парк на София ще се проведе информационна кампания за здравословни промени в начина на живот „Игрите на 90-те“. Ще се проведе и Демонстрация на кардиопулмонална ресусцитация от инструктори на Университетския аварийно-спасителен отряд и Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите.

Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година. Кампанията, която се осъществява под егидата на Световната федерация на сърцето, акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Фокусът тази година са личната и обществената грижа за сърцето. Кампанията ще се проведе в партньорство с Министерството на здравеопазването, Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, Българската лига по хипертония и Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ).