Схеми! Сестрата на Марешки купи целия бизнес с горива за 500 лева и пое задължения за милиони!

Веселин Марешки

За една година продажбата на бензин и дизел му донесе загуба от 1,7 млн. и задължения за над 11,3 млн. лева

Нина Марешка – сестра на бизнесмена и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, поема бизнеса му с горива.

От документи в Търговския регистър става ясно, че компанията “Трейднет Варна”, през която минават доставките на горива за бензиностанциите на Марешки, вече е собственост на Нина Марешка. Сделката е станала на 31 юли тази година. Компанията е прехвърлена за 500 лева от досегашния собственик Веска Марешка – майка на варненския бизнесмен.

От други документи пък става ясно, че той продължава да трупа загуби от бизнеса с горива въпреки твърденията му, че печели.

През миналата година “Трейднет Варна” е имала 81,4 млн. лева приходи и загуба от 1,7 млн. лв., показват данни от годишна класация на в. “Капитал” за компаниите в България.

В сравнение с 2015 г. приходите на компанията се вдигат над 17 пъти, а загубата нараства близо 10 пъти. През 2015 г. “Трейднет Варна” имаше приходи за 4,664 млн. лв., 1,09 млн. задължения и загуба от 136 000 лева. Ако загубата се раздели на дните, през които са работили бензиностанциите на Марешки, се оказва, че през миналата година тя се е удвоила. През 2015 г. бизнесменът е губел по 1915 лв. на ден, а през 2016-а – над 4650 лева.

В момента НАП прави пълна ревизия на дейността на “Трейднет Варна”. Проверката бе отложена през пролетта с решение на Варненския окръжен съд след жалба на Веска Марешка, че е даден кратък срок зда предоставяне на документи пред НАП.

В началото на лятото ревизията е била възобновена. Тя би трябвало да приключи в най-скоро време, ако срокът не бъде удължен заради нуждата от допълнителни проверки.

Друга фирма на Марешки – “ВМ петролеум”, която държи бензиностанциите му, е натрупала задължения от над 11,3 млн. лева през миналата година. Това показва финансовият отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър.

Не е ясно от какво са задълженията, но е възможно да са за бензиностанциите, тъй като през 2016-а фирмата се е сдобила с активи за над 11 млн. лв. Според финансисти появата на задължения за над 11 млн. лв. в отчета на “ВМ петролеум” може да означава, че за голяма част от изградените бензиностанции все още не е платено.

Политикът официално влезе в реекспорта на лекарства

Веселин Марешки вече официално влезе в реекспорта на лекарства, става ясно от документи в Търговския регистър. Това е бизнес, при който медикаменти се заявяват за България заради по-ниските си цени, но реално не се продават у нас, а се изнасят на по-високи цени в ЕС и трети държави.

Във финансовият отчет на “Фармнет” – фирмата на Марешки за търговия на едро с лекарства, става ясно, че компанията през 2016 г. има продажби и в чужбина. Общите приходи на “Фармнет” за миналата година са били над 495 млн. лева. Не се посочва обаче каква част от тях идва от реекспорта на лекарства и каква от продажба на вътрешния пазар.

Друго дружество, което изцяло се занимава с реекспорт на лекарства – “Трейднет България”, е имало загуба от над 2,7 млн. лв. през миналата година. Представител на компанията пред административните органи в България е Веска Марешка – майка на Веселин Марешки.

Преди няколко месеце Специализираната прокуратура започна проверка на реекспорта на лекарства от България. Целта на разследването е да се установи дали чрез него се източва Здравната каса и дали се създава дефицит на скъпоструващи лекарства на пазара у нас. 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.