МВР-министър: Васил Божков маха гривната след изборите! Край с домашния му арест

7 Dni Sofia05.09.2023
payimage-599279

Хазартният бос Васил Божков, който от днес е под домашен арест, е възможно след два месеца да бъде на свобода.  В съдебната практика често защитниците на подсъдимите след 60 дни внасят искане за налагане на по-лека мярка. Това обясни пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов.

По закон, когато обвинението не е тежко, подсъдимият може да бъде под домашен арест, не повече от 2 месеца. Ако обвинението е за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода повече от 5 години, мярката може да се прилага за не повече от 8 месеца. Максималният срок е година и половина, когато обвинението е за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода 15 или повече години.

„Домашният арест може да се обжалва, преди да изтече втория месец, ако подсъдимият е болен или са събрани доказателства, които намаляват вината му или го оневиняват”, поясни адв. Емануил Йорданов.

„Казусът с Васил Божков не е регламентиран в закона. Не е ясно какво се прави след предаване на подсъдим, който се е установил в друга страна. Според мен мерките за неотклонение не трябва да важат”, смята правозащитникът.

Вероятно прокуратурата ще стане по-милостива към хазартния бос, след като днес тя не определи мярка задържане под стража по криминалното дело на олигарха.

„Криминално дело” срещу хазартния бос е за разстрела на Йордан Динев в центъра на София през 2012 г. на Манол Велев през 2007 г. Божков е бил разследван и за атентата срещу Алексей Петров- през 2002 година до басейна „Спартак“. Делото бе спряно в края на юли месец т.г., но след завръщането на Черепа бе подновено.

Вчера Софийската градска прокуратура оттеглr искането си за задържане на Васил Божков по делото за организирана престъпна група за криминални престъпления. Оттеглянето е заради мярката за неотклонение „домашен арест” с електронна гривна, която беше наложена по-рано днес от Софийския апелативен съд. Тя е по т. нар. хазартно дело, по което бизнесменът е обвинен за неплатени такси от хазартни игри в размер на над 500 млн. лева.

Васил Божков е с наложена 1 млн. и половина гаранция по делото за културните ценности. В понеделник прокуратурата е повдигнала обвинение на хазартния бос за антиките м , които вече трета година се намират в НИМ. Според прокуратурата те са придобити по незаконен път.

„Част от обвиненията на Божков са недъгави. Те бяха повдигнати по времето на Гешев. Възможно е днес някои от тях да отпаднат”, допуска Емануил Йорданов.

Сградата, в която Васил Божков ще бъде, след като се прибере от съда, се намира на ул. „Московска“ 43 в София. Там се помещава фирмата му „НОВЕ Холдинг“.