Ново: Фандъкова не издържа и взе мерки по повод катастрофите в София и нарушителите на пътя

Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова за строг контрол и неизбежни санкции за нарушителите на пътя, предаде репортер на БГНЕС.

„За съжаление, улиците на нашите градове и пътищата на страната ни се превърнаха отдавна в писти за пияни, дрогирани или просто неспазващи закона. Вчера имахме среща при министър-председателя, заявих и там – от години призовавам за обединение на всички институции в борбата срещу високите скорости, защото високата скорост е това, което убива“, каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че ангажиментите на общините са в монтирането на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки, които изпълняват.
„Наред с повдигнатите пешеходни пътеки, за които много хора призовават, изпълняваме и други мерки, защото не навсякъде е възможно да се повдигат пешеходните пътеки“, каза столичният градоначалник.

„Тук сме на улица “Цар Симеон”. Тази улица беше цялостно ремонтирана, но когато се ремонтират улиците те наистина се превръщат в писти. Поставени са редица ограничители, а в момента се полага специална маркировка, която гарантира по-голямо сцепление и заостря вниманието на шофьорите към пешеходките пътеки. Заради трамвайните релси не може да бъде повдигната пешеходната пътека, но наред с червената маркировка, която вече сте виждали по улицата на София тук ще бъдат изпълнени допълнителни физически ограничители, защото това е едно от най-посещаваните места – до парк и до детска градина“, добави Фандъкова.

Тя коментира, че до 15-септември ще бъдат поставени 15 такива маркировки на най-натоварени места. „Физическите ограничители са изключително важни, но нито знаците, нито зона 30, която въведохме в централната градска част могат да спрат пияните шофьори. Призовавам отново НС да бъде приет закона, който да позволи хилядите камери, които всички общините имаме, да могат да бъдат включени в системите на МВР за контрол“, призова Фандъкова.

Според нея дори и повдигнатите пешеходни пътеки не могат да спрат шофьори, които се движат с три пъти по-висока скорост. Кметът на София коментира и случая с блъснатото дете на улица „Гурко“. „Това е абсолютно безумие. Убиваме децата си по улиците на София и с цялата съпричастност, която всички ние имаме към почернените семейства е необходимо и обществото и институциите да направим всичко възможно това да спре“, категорична е тя.

Кметът на София каза, че в столицата има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати пешеходни пътеки. „Дала съм задача на колегите ми в комисията да не се отказват предложения за повдигнати пешеходни пътеки. В момента работят за около 20.”, обясни тя. „Най-важно е строг контрол и неизбежни санкции за нарушителите”, категорична е Фандъкова.

Димитър Петров от дирекция “Управление и анализ на трафика” към Столична община каза, че червената настилка, която полагат намалява два пъти спирачният път на средностатистически автомобил. Той обяви, че следващата седмица предстои да положат тази настилка на още 10 места.