Лидерът на СДС обяви сензационно къде е станала тайната среща с „логистиката“ на Алексей Петров

7 Dni Sofia03.09.2023
румен-христов-1280x861

Каквито и рестриктивни мерки да вземаме, виждаме, че те като че ли нямат ефект. Конфискуваме коли вече по новия закон, макар, че и той бе приет набързо и вероятно ще има нужда от промени. Конфискуваме автомобили за употреба на алкохол и наркотици – и пак същото! Това заяви пред Нова телевизия Румен Христов от ГЕРБ-СДС по повод санкциите за шофьорите-нарушители на пътя и тежкия инцидент от събота вечерта в София, при който загина 15-годишно момче. 

„Промените в закона сигурно ще бъдат допълнително преразгледани. Те ще станат по-сурови. Въпросът е, че ние не сме зряло общество. Тези, които сядаме зад волана – не сме достатъчно дисциплинирани. Казвам всички, защото най-вероятно всички допускаме нарушения. Много интересно, много пъти коментираме, че когато отидем в чужбина –  ставаме много примерни шофьори“, посочи той.

Депутатът коментира и въпроса за логистичната подкрепа, оказвана от покойния Алексей Петров, за уреждането на среща между Бойко Борисов и Кирил Петков: Аз съм участвал на официалните срещи, които се провеждаха в сградата на Народното събрание. Вероятно, когато се съставя кабинет, има и други логистични срещи, както беше изтъкнато. Нищо лошо.

В крайна сметка, трябваше да се постигне едно сближаване на вижданията между двете формации. Да не забравяме, че господин Кирил Петков арестува господин Бойко Борисов. И в крайна сметка трябваше да се намери изглаждане на тези взаимоотношения в името на България. Това не са високопарни приказки, които казвам. Ние не печелим от тази коалиция. Надявам се да спечели България“.

На въпрос не се ли притеснява, че човек с репутацията на Алексей Петров е посредничил за срещата между политиците, Христов посочи: „Първото, което искам да кажа – не съм сигурен доколко неговата роля е толкова важна.

Второ, когато имаш повече от две години постоянни предсрочни избори, нестабилно правителство, служебно правителство с превишени правомощия от страна президента и един куп поразии, които направи служебното правителство – търсиш някакъв компромис. В политиката има компромиси. Въпросът е те да не бъдат за сметка на България“.

Попитан какво означава „логистична подкрепа“, Христов отговори: „Доколкото разбрах се коментира някакъв манастир, осигуряване на място, където няма да има любопитни очи и т.н. Доколкото чух – Самоковският манастир“.

„Очевидно е, че след като някой друг не е успял да поеме тази посредническа роля, се е стигнало до логистиката, която е осигурил господин Петров. Не познавам нито господин Алексей Петров, нито господин Петко Петков, нито пък съм ги виждал някога на някаква среща с представители на колегите от партия ГЕРБ“, заяви депутатът.

Той подчерта, че не се чувства обиден от факта, че не е бил поканен на тези лидерски срещи и напомни, че той няма отношение към конфликта между Бойко Борисов и Кирил Петков: „Не съм арестуваният аз, така че нямаше какво да изглаждам“.

Христов обясни, че не е питал Бойко Борисов какво се е случило на въпросната среща, за да се стигне до сдобряване с Кирил Петков.

„За нас от СДС беше важно България да има редовно правителство. България има големи цели. Голямата цел е еврозоната и Шенген. Това може да се случи само при редовно правителство. От тази гледна точка ние казахме, че ще направим компромиси, но трябва да постигнем важните цели за България. След влизането ни в НАТО и ЕС това са другите големи външно-политически цели, които трябва да изпълним“, подчерта депутатът.

„На президента му се услади да управлява еднолично държавата, но това няма да му се позволи за в бъдеще. Аз му препоръчвам да изпълнява своите конституционни задълженията, да се опитва да бъде обединител на нацията“, заяви той.

Христов коментира и думите на президента Румен Радев, който в събота заяви: „Сближаване между президентство и изпълнителна власт може да има, но зависи кога министър-председателят се абстрахира от менторите си, които са в записа“.

„Аз не виждам защо трябва да се говори за сдобряване с президентството. Има ясно очертани функции на министър-председателя и на президента в нашата Конституция. България до голяма степен е министърпредседателска република. Няма ментори министър-председателят. Има едно мнозинство зад гърба си, мнозинството е сложило на масата дневния ред, който трябва да бъде изпълняван“, подчерта той.

Христов припомни, че датата за националния празник е стара тема за СДС, според които най-подходящо е той да бъде 22 септември.

По думите му, към днешна дата правителство е сравнително стабилно, но това, което се прави по отношение на назначенията, може в един момент „да прелее чашата на търпението и да се счупи сглобката“. От това, което той чува, кадровите промени се правят без съгласуване дори с „Демократична България. „Като че ли оня запис се изпълнява“, посочи Христов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории